Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Biztonságos ünnepek

| Etzl Edgár | Városi hírek

Adventi gyertya, karácsonyfaizzó, csillagszóró és tűzijáték – számos eszköz, mely tüzet okozhat az ünnepek alatt. A szakember segítségével összegyűjtöttük, mire kell figyelni, hogy biztonságban teljen az év vége.

A konyhai tüzek mellett sajnos minden decemberben előfordul adventi koszorúval, karácsonyfával vagy tűzijátékkal kapcsolatos tűzeset. – Nemcsak a nyílt láng, de elektromos eszköz hibája is okozhat bajt – kezdte Holzmann Péter tűzoltó alezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője, aki elmondta a legfontosabb szabályokat. Az adventi koszorú környékén ne legyen éghető anyag, mert a gyertyák lángja könnyen átterjedhet a közeli tárgyakra. – A legbiztonságosabb az, ha csak akkor égetjük a gyertyát, amikor a szobában tartózkodunk. A karácsonyfára egyáltalán nem érdemes égő gyertyát tenni, mert az a viasz lecseppenésekor felborulhat, és tüzet okozhat – figyelmeztetett a kirendeltség-vezető.

Bár a csillagszóró szikrái nem tudják meggyújtani a fát, Holzmann Péter szerint óvakodni kell attól, hogy a pálca felizzó része hozzáérjen a tűlevelekhez vagy a papírdíszekhez. A LED-es fényfüzéreket lehetőleg csak megbízható üzletből szerezzük be! Ne feledjük, pár év használat után ezeket is cserélni kell!

Szinte minden szilveszterkor van olyan eset, amikor a tűzijáték eltalálja a tujákat. – A tűlevelű fák gyúlékonyabbak. Gyantatartalmuk miatt annyira jól égnek, hogy ha az egyiket eltaláljuk, hamar leéghet az egész fasor, és a közeli faépítmények is károsodhatnak – magyarázta Holzmann Péter, aki javasolta, hogy a kijelölt boltokban vásárolt tűzijátékokat úgy lőjék ki, hogy az se repülés, se zuhanás közben ne érjen a tujákhoz. A boltban a szakképzett árusnak tájékoztatnia kell a vásárlót a pirotechnikai eszközök használatáról. A petárdák használata továbbra is szigorúan tilos!

A tűzoltó alezredes elmondta: a helyiek általában éberek, és idejében eloltják a veszélyes tüzeket.

Kapcsolódó cikkek