Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztonságban a zebrán?
A Deák tér – Erzsébet utca kereszteződésében is segítették a gyalogosok biztonságos átkelését a rendőrök, valamint a polgárőrök

Láthatósági mellényeket is adtak az egyenruhások

Biztonságban a zebrán?

| Huszár Judit | Városi hírek

Rendőrök és polgárőrök közösen ellenőrizték az autóvezetőket a hétvégén több soproni gyalogátkelőhelynél, valamint segítették a biztonságos közlekedést. Az akció előtt két gyalogosgázolás is történt városunkban – a szakemberek célja a baleset-megelőzés volt.

Múlt héten csütörtökön és pénteken is elgázoltak egy-egy gyalogost Sopronban. Előbbi baleset a Béke, utóbbi az Ady Endre úton történt. – A közös pont az volt, hogy mind a két baleset este, sötétben történt, ráadásul esett az eső – kezdte Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Sokéves tapasztalataink szerint ilyenkor hatványozottan megnő a gyalogoselütések száma, a burkolat ugyanis szinte fekete, nem tükröződik vissza, a gyalogosok pedig gyakran viselnek fekete kabátot, vagy „elbújnak” egy sötét esernyő alá, így nehezen észrevehetőek. Pont ezért tartottuk a hétvégi akciót, hogy megelőzzük az újabb baleseteket, felhívjuk a figyelmet a szabályos közlekedés jelentőségére. Sikeres volt a kezdeményezés, hiszen hétvégén nem történt újabb gyalogosgázolás.

A rendőrök a Soproni Polgárőr Egyesület tagjaival közösen vettek részt a prevenciós ellenőrzésben, pénteken, szombaton és vasárnap este több helyszínen (a Béke úton, a Lackner Kristóf utca – Patak utca, Lackner Kristóf utca – Ferenczy János utca, a Lackner Kristóf utca – Gyár utca kereszteződésénél, a Deák tér – Erzsébet utca kereszteződésében) találkozhattak az egyenruhásokkal a közlekedők. Láthatósági szóróanyagot, mellényt, fényvisszaverő csíkot, a bicikliseknek lámpát, prizmát osztottak, többször megállították az autós forgalmat, hogy biztonságosan áthaladhassanak a gyalogosok.

– Azt tapasztaltuk, hogy kifejezetten visszatartó ereje van az egyenruhának – mondta lapunknak Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke, aki maga is részt vett az akcióban. – Az autósok lassítottak, megálltak az átkelőhelyek előtt, betartották a szabályokat. A lakosság pedig nagyon pozitívan fogadta a kezdeményezést, örültek a biztosításnak. 

Előzze meg a közlekedési baleseteket!

Gyalogosként fontos, hogy télen, sötétben még óvatosabban közelítsék meg a zebrákat, és csak a kijelölt gyalogátkelőhelyeken menjenek át. Akinek sötét kabátja van, az hasznos, ha visel valamilyen fényvisszaverő eszközt. Csak akkor lépjen le az útra, ha előtte felvette a szemkontaktust az érkező autó vezetőjével, és az már lelassított, megállt. A következő sávba is csak akkor lépjen át, ha biztos benne, hogy a másik sofőr is észlelte. Az autósok esős időben közlekedjenek még óvatosabban, a gyalogátkelőhelyeknél lassítsanak, ha látják, hogy ott gyalogos várakozik, akkor inkább álljanak meg, engedjék át, így megelőzhetik, hogy lelépjen eléjük valaki. Fontos, hogy az autóknak jól működjenek a lámpái, illetve a fékek, fel legyen szerelve a téli gumi. 

Kapcsolódó cikkek