Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztató jelek a turizmusban
A Hotel Sopronnál igyekeznek most minél több munkát elvégezni – teljesen átépítik a kültéri úszómedencét, a konferenciatermet, valamint a zöld felületeket is Fotó: Griechisch Tamás

Új megoldásokat is keresnek a lapunk által megkérdezett soproni szállodák

Biztató jelek a turizmusban

| P. Horváth László | Városi hírek

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, a határátjárás leszűkítése, valamint az, hogy szinte teljesen megállt a kül- és belföldi turizmus, nehéz helyzetbe hozta a soproni hoteleket is. A megkérdezett vezetők bíznak abban, hogy hamarosan ismét köszönthetik a vendégeket.

– Hotelünk jelenleg üzemszünetet tart, vendégeket nem fogadunk – mondta lapunknak Szarjas Tímea, a Hotel Sopron vezetője. – A kormányzati támogatásnak köszönhetően, a Kisfaludy-program keretében jelentős külső fejlesztéseket kezdtünk. Ebben a mostani időszakban igyekszünk minél több munkát elvégezni: teljesen átépítjük a kültéri úszómedencét, a konferenciatermet, valamint a zöld felületeket is. Mivel tulajdonosunk a GYSEV Zrt., így a munkatársaink fele a vállalat különböző egységeiben átmenetileg kapott más munkalehetőséget. A többiek pedig továbbra is a hotelben dolgoznak. A mi feladatunk most az, hogy ismét elnyerjük a leendő vendégeink bizalmát, elérjük, hogy útra keljenek és Sopront válasszák.

Az, hogy Ausztria és Magyarország között csak az ingázók közlekedhetnek, hátrányosan érinti a fogászati, szépészeti kezelést is nyújtó cégeket is.

Szilágyi Pál, a Pannónia Hotel igazgatója úgy véli: ez a szegmens talán előbb helyreáll, mint a turizmus. A válság miatti takarékoskodás azonban még növelheti is a külföldi érdeklődést. Ezt pedig ki kell használni.

– Társaságunk mindig megbecsülte a kollégáit, de sajnos így sem lehetett elkerülni, hogy a munkavállalóink kétharmada önként álláskeresési járadékra menjen – tette hozzá. – Abban az esetben, ha egyik napról a másikra eltűnik a majdnem teljes bevétel, akkor a bejelentett és magas fizetésű munkavállalók bérét kigazdálkodni szinte lehetetlen. Nálunk március közepén egy hét alatt megszűnt a vendégforgalom, másfél hónapja egyetlen vendég sem érkezett. A válság azonban nemcsak abban jelentkezik, hogy nem jönnek vendégek, hanem abban is, hogy a már megrendelt foglalásokat sokan szeretnék lemondani. A kormány döntésével összhangban hétfőtől megnyitottuk a szabadtéri teraszunkat. A turizmus számára ez egy biztató jel lehet. A vendégeinket már teljes éttermi szolgáltatással várjuk.

A Hotel Sziesztában is üzemszünetet vezettek be. Tóth András üzemeltetési igazgató bízik abban, hogy június elejétől ismét kinyithatnak.

– Érdeklődések vannak, a vendégek a nyári foglalásaikat egyelőre nem mondták le, kivárnak – tette hozzá. – Igyekszünk kedvező csomagokat összeállítani a hozzánk érkezőknek. A turizmus szinte teljes leállása éppen a legrosszabbkor jött. Kiesett a húsvét, a május elsejei hosszú hétvége, és még bizonytalan, hogy hogyan alakul a pünkösd. A munkavállalóinkat próbáljuk egyben tartani, ők csökkentett munkaidőben dolgoznak.

Kapcsolódó cikkek