Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Betegrehabilitáció

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A Soproni Gyógyközpont belgyógyászat–krónikus osztálya számtalan beteg gyógyulásához, állapotának javulásához járul hozzá. Az osztályon az idült belgyógyászati vagy ideggyógyászati megbetegedésben szenvedők ápolása történik 86 ágyon.

A krónikus fekvőbeteg-ellátás általában hosszú idejű ellátás, amely elsősorban a beteg rehabilitációját, azaz az életfunkciók helyreállítását, szinten tartását, vagy krónikus megbetegedés miatt állandó ellátást igénylő betegek folyamatos ápolását biztosítja. A Soproni Gyógyközpontban a krónikus ellátás a belgyógyászai krónikus osztályon valósul meg.

– Betegeink általában utókezelés céljából érkeznek hozzánk, gyógyközpontunk aktív osztályairól, jellemzően a belgyógyászatról, a neurológiáról vagy a traumatológiai osztályról. Azon betegeket vesszük át, akiknek az aktív kezelése lezárult, de haza nem bocsáthatóak egészségügyi vagy szociális indokból. A csaknem 90 ágyas részlegünkön térítésmentesen két hónapig ápoljuk betegeinket. Akinek az egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a hazabocsátást, kezdeményezzük a szociális otthoni elhelyezést. A harmadik hónaptól napidíjat kell fizetni. – mondta el a Soproni Témának dr. Nagy Róbert osztályvezető főorvos. – Legtöbb beteg úgy kerül hozzánk, hogy egyedül él otthon, és olyan sérüléses baleset vagy másfajta egészségügyi állapotromlás történik vele, ami miatt nem lehet már egyedül hagyni. Előfordul a háziorvosi beutalással felvételre kerülő beteg is.


A krónikus osztály ágyai szinte állandóan foglaltak. Ahogy ürül egy hely, még aznap elfoglalja egy másik osztályról kikerülő beteg. – Nagy a kereslet az itteni helyekre, hiszen cél, hogy az akut ellátást nem igénylő betegek ne foglalják az aktív betegellátó osztályok ágyait – tette hozzá az osztályvezető főorvos. – Gyógyító munkánkat fizioterapeuták, gyógytornászok, ápolók, valamint önkéntesek és kórházi lelkész is segítik. A betegek minél előbbi mobilizálásával megelőzzük a komplikációk kialakulását és javítjuk az életkilátásokat, életminőséget.


A szociális munkások sokrétű feladatokat látnak el: segédkeznek a szociális tanácsadásban, közvetítésben és az ügyintézés terheiben is. Felveszik a kapcsolatot a családdal, tájékoztatják őket az elérhető szociális ellátásokról, ezekkel kapcsolatban tanácsot adnak, segítséget nyújtanak a gondnokság alá vétel kezdeményezésében is.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.