Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Betegbarát soproni kórház
Fotó: Sopronmédia

Soproni Gyógyközpont: megyei szintű, önálló városi intézményként működik tovább

Betegbarát soproni kórház

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Dr. Molnár Sándor PhD, a Soproni Gyógyközpont új főigazgatója a vezetői feladatokat január elsejétől vette át dr. Kulcsár Dánieltől, aki orvosigazgatóként továbbra is segíti a gyógyközpont munkáját. A két szakembert a közelmúltról és a jövendő feladatairól Horváth Ferenc kérdezte.

Dr. Kulcsár Dániel: Tizenegy év vezető beosztásban

– Ön a Gyógyközpont minden bizonnyal egyik legnehezebb időszakában volt az intézmény megbízott igazgatója. A mindennapi teendőkön túl milyen új feladatokat jelentett a vírus megjelenése, különösen a járvány második hulláma idején?

– 10 hónap covidos időszakot vészeltünk át a munkatársaimmal, ami egy teljesen új feladatot jelentett mindannyiunk számára. Egy olyan világjárványnak lettünk a részesei, amiről addig senki nem szerzett még tapasztalatot, és ez adta elsősorban a feladat nehézségét. Az egészségügyi válsághelyzetben a kormányzati, ágazati és népegészségügyi központtal, valamint az operatív törzzsel szorosan együttműködtünk. A szükséges személyi és tárgyi feltételek, a védőfelszerelések, a teljes körű pénzügyi fedezet mindvégig rendelkezésünkre állt, és a helyi önkormányzat támogatására is folyamatosan számíthattunk. Soha nem látott összefogást tapasztaltunk a lakosság részéről is, helyi civilek több mint 100 millió forinttal járultak hozzá járványügyi tevékenységünkhöz, amit ezúton is köszönünk.

– Milyen hatással volt a járvány, illetve a belső átszervezés a kórház egészének a munkájára?

– Míg a tavaszi időszak a védekezés és a felkészülés jegyében telt, ez jelentette a munka jelentős részét, addig a második hullámban már kijelölt Covid-ellátó intézetként kaptunk jelentős szerepet a régió koronavírusos betegeinek kezelésében. A szervezeti átalakítások a fekvő- és a járóbeteg-ellátásunkat is érintették, azonban mindvégig szervezett gépezetként biztosítottuk a térség lakosságának biztonságos betegellátását.

– Sikerült megbirkózni a plusz teherrel, milyen eredményeket értek el a járvány kezelésében?

– 2020 novemberében kapcsolódtunk be a Covid-ellátásba, közben rengeteg tapasztalatot szereztünk. Köszönhetően a kiválóan felkészült munkatársainknak, eredményeink elérték és helyenként meg is haladták az európai mutatókat. Volt olyan hét, hogy közel 100 Covid-beteget kezeltünk. Az intenzív osztályos eredményeinkről egyetemi klinikák is elismerően nyilatkoztak.

Dr. Kulcsár Dániel az egri Markhot Ferenc-kórházból érkezett Sopronba, ahol 2006–2008 között az urológiai osztályt osztályvezető főorvosként irányította. Tizenegy éve vezető beosztásban dolgozik a Soproni Gyógyközpontban: 2009–2019 között az urológiai osztály osztályvezető főorvosa, 2018–2019-ben a Soproni Gyógyközpont megbízott orvosigazgatója, 2019–2020-ban pedig az intézmény megbízott főigazgatója. 2012–2018 között a Magyar Urológus Társaság vezetőségében vállalt tisztséget.


Dr. Molnár Sándor: újabb fejlesztések kezdődnek

– Ön pontosan ismeri a gyógyközpont munkáját, eredményeit, és talán a hiányosságait is, ha vannak egyáltalán. Osztályvezető főorvosi munkája mellett kétszer is volt az intézmény megbízott orvosigazgatója, valamint az orvosigazgató tudományos helyetteseként is vállalt feladatot. Tervez változtatásokat?

– Kijelölt intézményként továbbra is biztosítjuk a járványkezelés maximális egészségügyi hátterét, amelyhez minden feltételünk adott. A folyamatban lévő, országos szintű egészségügyi szervezeti átalakítással létrejövő új struktúra biztosítja intézményünk rangjának megtartását, hiszen a jövőben megyei szintű, önálló városi kórházként működünk tovább. Az egyes szakterületek kapacitásának és profiljának finomhangolása azonban még szükséges. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egészségügyi dolgozóink számára is kiszámíthatóbb megélhetési és előmeneteli lehetőséget tudunk biztosítani. Egy történelmi jelentőségű béremelési program indult: az orvosoknál az idei évtől kezdődően több lépcsőben 125 százalékos bérnövekedés következik be, szakdolgozók esetében pedig 2022-ig 72 százalékos emelkedés várható. Megtiszteltetés, hogy ebben a kiemelt időszakban lehetek az intézmény vezetője, és a jövőbeli fejlesztéseinket szeretném továbbra is sikeresen menedzselni.

– Biztosítottak a szükséges feltételek az elképzelései megvalósításához?

– A személyi és tárgyi feltételek adottak, hogy Sopron és a régió lakosságát továbbra is magas színvonalon helyben lássuk el. Az elmúlt év minden nehézsége ellenére számos eredményt tudunk felmutatni. A 2012-ben megkezdett fejlesztési programunkat folytattuk: kormányzati támogatással 230 millió forintból egynapos sebészeti egységet alakítottunk ki, 265 millió forintból új műszereket szereztünk be a járóbeteg-szakrendelésre, amelyek a korai kórfelismerésben és ambuláns ellátásban jelentenek segítséget. Három ultrahang-berendezést kaptunk 50 millió forint értékben, továbbá új műszerekkel gazdagodott a patológiai osztály, a központi laboratórium. Jelentős volt az ápolásieszköz-beszerzés is. Korszerűsödött a kórház higiénés rendszere, és megtörtént az infekciókontroll-hálózat kiépítése. A családbarát szülészet kialakítása is a végéhez közeledik. Az intézmény működését segítette az év során beérkezett, mintegy 2,4 milliárd forint értékű kormányzati működési támogatás. Folyamatosan keressük a jövőben is a lehetőséget a felmerülő új igények kielégítésére pályázatok révén, illetve szakembereink rendszeres továbbképzésével.

– Milyen további fejlesztések szükségesek, hogy a soproni kórház a jövőben is megőrizze az elmúlt években kivívott rangját?

– Továbbra is egy betegbarát kórház kialakításán dolgozunk. Kiépült szervezeti struktúránk, megvalósult és tervezett fejlesztéseink lehetővé teszik a szolgáltatási színvonal további emelését, intézményünk rangjának megtartását. Legfontosabb feladatunk a járóbeteg- és az egynapos ellátás további fejlesztése, a rendelőkapacitás növelése, a várakozási körülmények további javítása, a sürgősségi betegellátásban a fertőző betegek elkülönített betegútjának kialakítása. A várólisták csökkentése, a rehabilitációs ágyszámok további aktív működtetése, átstrukturálása is fontos. Szeretnénk hozzájárulni az alapellátási hálózat megerősítéséhez, a háziorvosi rendszerrel még szorosabb együttműködést alakítunk ki a betegek elégedettségének növelése érdekében. A Balfi Gyógyfürdőkórház rekonstrukciója, bővítése is a stratégiai feladataink közé tartozik. A népegészségügyi szűrőprogramokkal, prevenciós szolgáltatásainkkal szeretnénk a helyi lakosság egészségben eltöltött éveit növelni. 

Dr. Molnár Sándor PhD a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikájáról érkezett Sopronba, ahol 1997-től neurológus rezidensként, 2002-től szakorvosként, majd klinikai tanársegédként dolgozott. PhD minősítését 2010-ben szerezte a Debreceni Egyetemen. 2011. szeptember 1-jétől a soproni Erzsébet-kórház neurológia–stroke osztályának osztályvezető főorvosa. Ezzel párhuzamosan 2014–2016 között a Soproni Gyógyközpont megbízott orvosigazgatója, 2016–2018 között az orvosigazgató általános és oktatási tudományos helyettese, 2018. februártól ismét megbízott orvosigazgató, 2021. január elsejétől pedig a Soproni Gyógyközpont főigazgatója. A Magyar Neuroszonológiai Társaság és a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja. Nős, három gyermek édesapja, felesége matematika szakos tanár a Szent Orsolya-iskolában.


Kapcsolódó cikkek