Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bányásznap Görbehalmon
A Görbehalmi Színjátszó Kör gyermektársulata zenés, történelmi életképekkel mutatta be a bányászat kialakulását a brennbergi szénvidéken Fotó: Pluzsik Tamás

Bányásznap Görbehalmon

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Szeptember első hétvégéjén az országos bányásznaphoz kapcsolódóan immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület a bányásznapi ünnepséget.

A bányásznap főszervezője és há­­zigazdája ezúttal is a görbehalmi bányászati magángyűjtemény tulajdonosa, az egyesület alelnöke, Szigethi Sándor volt.  

A Hegykői Tűzoltózenekar mű­­sora fogadta az érkezőket, majd az egyesület elnöke, dr. Er­­délyi Lajos főorvos köszöntötte a múzeum feldíszített udvarán összegyűlteket, akik között ott volt dr. Fodor Tamás polgármester, Táp Lászlóné önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke és Mágel Ágost önkormányzati képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke is.

Sikeres volt a Görbehalmi Szín­­játszó Kör gyermektársulatának előadása: ők zenés, történelmi életképekkel mutatták be a bányászat kialakulását a brenn­­ber­­gi szénvidéken. Dr. Sze­­mán Attila, a Központi Bá­­nyá­­szati Múzeum fő­­mu­ze­ológu­sa a „Jó szerencsét!” hagyományos bányászköszöntés történetét mondta el, a Soproni Test­­vé­ri­ség Néptáncegyüttes műsora pedig nagy sikert aratott. Ahogy illik ilyenkor, malacot is sütöttek, és a csendben szemerkélő eső sem riasztott el szinte senkit az éjfélig tartó utcabálról, melyen a zenét a Feki duó szolgáltatta.  

Bányászbalesetekre emlékeztek

A bányásznap előestéjén a Görbehalmi Bányászati Hagyo­mány­őrző Egyesület, a helyi Ön­­se­gé­lyező Egyesület, valamint a települési részönkor­mányzat szervezésében a brenn­­bergi bá­­nya történetének két legsúlyosabb bányaszerencsétlenségére emlékeztek rokonok, ismerősök és helybéliek a brenn­­bergi temetőben.  

Megkoszorúzták az 1945. szep­­tember 13-án, illetve az 1946. január 23-án történt szén­por­rob­­­ba­­nás összesen hu­­szon­két áldozatának emlékművét. Táp Lászlóné önkormányzati képviselő, a rész­­ön­kor­mányzat el­­nöke virágcsokrot helyezett el a közelmúltban elhunyt utolsó brenn­­bergi bányász, Kromp Ká­­roly sírján, valamint megemlékeztek és fejet hajtottak a résztvevők az 1892-es bányaszerencsétlenség hat áldozatának sír­­­emléke előtt is.

A megemlékezés szemerkélő esőben a Szent Borbála-szobornál a bányászhimnusz eléneklésével zárult.

Kapcsolódó cikkek