Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bandler Mária: 100 év önfeledt mosolya
– Igyekeztem minden pillanatot boldogan tölteni – mesélte lapunknak a százéves Bandler ­Mária. Az asszony rendszeresen részt vesz a Lila Akác Idősek Klubja foglalkozásain, itt köszöntötték a

Mindennap tornáztatják az elmét és a testet is az időseket foglalkoztató soproni klubokban

Bandler Mária: 100 év önfeledt mosolya

| Etzl Edgár | Városi hírek

Mindennap keresztrejtvényt fejt, még mindig sok szépirodalmi, valamint történelmi témájú könyvet olvas Bandler Mária. Az asszonyt századik születésnapján köszöntötték a Lila Akác Idősek Klubjában.

Születésnapi lufik, díszek, sütemények várták a tagokat múlt csütörtökön a Lila Akác Idősek Klubjában. Az alkalom különleges volt, hiszen Bandler Mária, a klub egy oszlopos tagja századik születésnapját ünnepelték. Az egyik tortát Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény igazgatóhelyettese adta át a szépkorú hölgynek, aki szemmel láthatóan nagyon örült a gyertyáknak és a csillagszóróknak. A születésnapost énekkel, tangóharmonika-zenével és versekkel köszöntötték a klubtársak.

– Egész életemben szerényen éltem, és sosem mentem férjhez. Igyekeztem minden pillanatot boldogan tölteni – válaszolta az ünnepelt, amikor a hosszú élet titkáról kérdeztük. Marika néni fiatalabb korában rengeteget teniszezett, és amíg nem lett nagyothalló, a Szent Mihály-templomban és a domonkosoknál is tagja volt az énekkarnak. A klub munkatársai elmondták, hogy Mária néni minden nap keresztrejtvényt fejt, még mindig sok szépirodalmi, valamint történelmi témájú könyvet olvas.


Marika néninek nincsenek rokonai, ezért is szeret közösségben lenni. Általában elsőként érkezik meg a klubba, ahol 8 és 16 óra között foglalkoztatják az időseket. – Mindennap kell egy kicsit az elmét és a testet is tornásztatni – kezdte Fridrich Tímea, az Idősek Nappali Ellátásnak vezetője. A csoportos tornán lufival, szalaggal, ülve és jó időben a szabadban is átmozgathatják magukat a tagok. Bár a részvétel nem kötelező, aki jól érzi magát a bőrében, általában csatlakozik. Így van ez a társasjátékokkal és a kézműves foglalkozásokkal is. A klub aktív a közösségi médiában, ahol rendszeresen bemutatják, milyen díszeket alkottak az idősek. – A családok sokszor későn veszik észre, ha már felügyeletet igényel idős rokonuk. Az itt tartott foglalkozások segíthetnek tovább megtartani az ember szellemi frissességét. Lakóhelytől függetlenül minden nyugdíjast szívesen látunk – tette hozzá a szociális munkatárs.

– Óh, annyi előnye van idejönni! Otthon a tévének és a rádiónak kár visszabeszélni, itt a gondozók nemcsak meghallgatnak, de segítenek, kiszolgálnak minket – mondta Nagyvendégi Vilmosné Erzsébet, aki rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon. – Megmozgatnak, hogy ne gémberedjünk el, lehet kártyázni, kiállításokra és kirándulni járunk.

A Soproni Szociális Intézmény két idősek klubját üzemeltet. A Kossuth Lajos utcában 22, a Major közben pedig 30 aktív látogatót számolnak. 

Kapcsolódó cikkek