Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Bálok szezonja

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

A felnőtt báloknak is reneszánszuk van. Nem egyet közülük nem csupán a szórakozás kedvéért szerveznek. Ezeken kiemelt szerep jut az adományozásnak. A belépődíjakból vagy a felajánlott tombolák értékesítéséből rászoruló közösségeket, intézményeket segítenek.

Már javában tart a farsangi báli szezon, ez pedig azt (is) jelenti, hogy lassan-lassan magunk mögött hagyjuk a telet. Persze lesznek még hideg napok, de már kevesebb van vissza az idei télből, mint amennyit magunk mögött hagytunk. A tavaszvárást sokaknak megkönnyíti, hogy nagy várakozással, nem titkolt izgalommal készülnek életük első báljára.

Ma már persze mások a szokások: a fiatalok egyedül, barátaikkal mennek iskolabálba, de voltak olyan idők, amikor a mamák kísérték kislányukat, s árgus szemekkel követték minden mozdulatukat: mit csinál éppen, kivel beszélget, kivel táncol. Hazafelé menet pedig – ha már volt udvarlója szemük fényének – maguk előtt terelgették őket, hogy mindent lássanak, halljanak… Ennek ellenére izgalmasak volt az iskolabálok, hiszen itt eldőlhetett, hogy Marikának tetszik-e Pisti, vagy hogy Zolit már nem érdekli Katika.

Voltak olyan híres és kedvelt, népszerű iskolabálok, ahová szinte lehetetlen volt meghívót szerezni. A lányos anyukák körében Sopron egyik legjobban várt bálja az erdészeti főiskola, később egyetem bálja volt. Az eladósorba került lányok egész évben erre készültek, az anyukák nagy lelkesedéssel keresgették (varratták) a ruhákat, hogy az ő gyermekük legyen a legszebb, a legcsinosabb. Mert a tét nem volt kicsi. Egy jó „parti” reményében – „mérnök úr” kerül a családba – sok mindenre képesek voltak. Aztán, ha házasság lett egy ilyen kapcsolatból, akkor úgy érezték, megvalósult az álmuk, ők mindent megtettek lányukért. A vágyak azonban nem mindig teljesülnek… Emlékszem Erzsikére, aki szülei tanácsa, könyörgése ellenére sem a számára kijelölt erdész fiúhoz ment hozzá, hanem „csak” egy vasutashoz. És milyen jól tette, mert egész életükben boldogok voltak!

Ma már nincs ilyen nagy tétje a báloknak, de napjainkban is fontos, hogy a lányok megmutathassák szépségüket, és hogy talán az első kapcsolatok szövődhetnek. A felnőtt báloknak is reneszánszuk van. Nem egyet közülük nem csupán a szórakozás kedvéért szerveznek. Ezeken kiemelt szerep jut az adományozásnak. A belépődíjakból vagy a felajánlott tombolák értékesítéséből rászoruló közösségeket, intézményeket segítenek.

Ez gyönyörű hagyomány, méltó városunk szellemiségéhez. A farsangi szezon hamvazószerdáig, az idén február 14-ig tart. Aztán kezdődik a böjti időszak, hogy felkészülhessünk az újjászületésre!

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”