Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Balfi gyógyvíz: már a rómaiak is ismerték

Balfi gyógyvíz: már a rómaiak is ismerték

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A víz világnapját minden év március 22-én tartják meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára, de hangsúlyt kapnak a gyógyvizek is.

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a figyelmet a víz életünkben betöltött fontos szerepére, hogy ezáltal is óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét, melynek a gyógyvizek is szerves részét képezik.

– A gyógyvíz olyan ásványvíz, melynek fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele alapján igazoltan gyógyhatása van – mondta el a Soproni Témának dr. Horváth Kinga, a Balfi Gyógyfürdőkórház osztályvezető főorvosa. – A kémiai analízis és a bakteriológiai vizsgálatok mellett orvosi tanulmánnyal is igazolni kell a víz hatásait. A gyógyvizek összetételük alapján többfélék lehetnek, a balfi például a kalcium–magnézium–hidrogén-karbonátos vizek közé tartozik, de jelentős a kéntartalma is. A kénes gyógyvíznek van a legerősebb ingert adó hatása: gyulladáscsökkentő, lokális keringésfokozó, enyhe baktericid és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A balfi ásványvíz már a római korban is ismert volt. A gyógyfürdő 1975-ben nyílt meg, a hetvenes évek végén pedig megtörtént a víz gyógyvízzé nyilvánítása is. – Mozgásszervi kórképeknél, kopásos gerinc- és ízületi megbetegedéseknél, gyulladásos reumatológiai kórképek idült stádiumában, illetve bőrgyógyászati területen, például a pikkelysömör tünetei ellen is sikerrel alkalmazzák – tette hozzá dr. Horváth Kinga. – Kúraszerűen alkalmazandó, egy kúra általában 10–15-ször, alkalmanként 20–40 perces kezelést jelent. A rehabilitációban is nagy szerepe van a balfi gyógyvíznek, többek között izomlazító, fájdalomcsökkentő hatása miatt, és pozitív hatással van a vérkeringésre.

Kapcsolódó cikkek