Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az olvasás követei
Bóta Luca kisebb gyermekeivel, Hédivel és Kristóffal is gyakran jár a könyvtárba. Fotó: Filep István

„Kiszakadunk a mindennapokból a nyugalom szigetére”

Az olvasás követei

| Köves Andrea | Városi hírek

A könyvtárak nyújtotta értékekre hívja fel a figyelmet az április 14-i könyvtárosok világnapja. A Széchenyi István Városi Könyvtár sok olvasója számára menedéket nyújt a könyvbirodalom.

Bóta Luca és három gyermeke törzsvendégek a könyvtárban: nincs olyan hét, amikor ne válogatnának a kötetek közül.

– 11 éves fiammal, Mátéval és 7 éves ikergyerekeimmel: Hédivel és Kristóffal gyakran megfordulunk itt – mesélte a könyvbarát anyuka. – Nagyobbik fiammal 10 évvel ezelőtt kezdtük a könyvtárlátogatást a bánfalvi fiókkönyvtárban, ahol egy babaklub-foglalkozásba kapcsolódtunk be, ami meghatározó élmény volt számunkra. Miután megszülettek az ikreim, már a városi könyvtárt kerestük fel, mert a nagyfiam addigra igazi „könyvfalóvá” vált. Soha sem erőltettük, de négyévesen megtanult olvasni, és azóta több mint ezer kötetet olvasott el.

Máté érdeklődése a lehető legszélesebb körű: történelem, ifjúsági irodalom, tudomány, lehetetlen lenne mindezeket megvásárolni. Mint Luca mesélte, a könyvtár kínálata nem csupán az elmúlt évek, évtizedek köteteiből bőséges, hanem az új beszerzésekből is példamutató. Két elsős gyermeke is megtalálja a jelenleg őket érdeklő olvasmányos történeteket, amelyek segítségével önállóan is fel tudják fedezni a betűk birodalmát, bár náluk még a legfontosabb, ha édesanyjuk mesél. Az anyuka saját maga is nyitott az olvasmányélményekre. Ha van idejük, hosszasan böngésznek a könyvek között, ahogy Luca fogalmaz: „Ilyenkor kiszakadunk a mindennapokból, mintha a nyugalom szigetére érkeznénk.”. Ha sietősebb a dolguk, akkor a remekül működő online rendszerben foglalják le a vágyott köteteket, ám a legfontosabb a szakmájukat kiemelkedően művelő soproni könyvtárosokkal való személyes találkozás.

A nyugdíjas balfi Ivánkovics Kálmánné is rendszeres vendége a városi könyvtárnak. Igazi mindenevő, a könnyedebb regényektől kezdve az útikönyveken át az életrajzi regényekig több száz kötetet kölcsönzött már a könyvtárból. Az olvasás feltölti, kikapcsolja, kiragadja a hétköznapokból. Mint mesélte: nagyon jó érzés, amikor a könyvtárosok meglátják, és olvasnivalót ajánlanak neki, mert jól tudják, mi az, ami érdekelheti. Az előjegyzés lehetőségét nagyon kedveli, egy-egy vágyott kötetre lehet, hogy várni kell 1–2 hetet, hónapot, de annál nagyobb az öröm, amikor kikölcsönözheti.

Kapcsolódó cikkek