Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az oltás csapatmunka
Az oltóponton nincs hétvége – Farkas Andrea (b), a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója és dr. Vida Ildikó (j) oltópontvezető főorvos kollégáival azon dolgozik, hogy minél gördülékenyebben

Mindenkinek azt javasolják, hogy regisztráljon, és oltassa be magát!

Az oltás csapatmunka

| Huszár Judit | Városi hírek

„Békeidőkben” általában sétáló, futó, bicikliző emberekkel találkozunk a Lövérekben. Az utóbbi hónapokban megváltozott a szanatórium környéke... Március 7. óta több mint 50 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adtak be a Várisi úti rehabilitációs intézetben.

Két és fél hónapja folyamatosan nyitva vannak a kapui a Soproni Gyógyközpont oltópontjának. Egyszerre akár 20 helyen tudnak vakcinát beadni, most átlagosan 10–12 oltóhely működik. Minden nap hatvanfős egészségügyi személyzet és körülbelül 20 katona, valamint önkéntes fáradozik azon, hogy gördülékenyen menjen az oltás.

– Az oltási terv alapján dolgozunk, amelyet a megyei védelmi bizottság és a megyei tiszti főorvos határoz meg – kezdte Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója. – Az oltóanyag a kórház gyógyszertárába érkezik, a gyógyszerészek veszik át. Ők általában már reggel 4-kor kezdik a munkát, ugyanis ahhoz, hogy 7-re itt legyen az oltóanyag, nekik mindent elő kell készíteni. A Pfizer/BioNTech vakcinája például kis ampullákban érkezik, amelyet hat részre osztanak, kiadagolnak, azonosítóval látnak el.

Az oltóanyaggal a kórháznak szigorúan el kell számolnia, a központi koordinációs iroda feladata annak a megszervezése, hogy valamennyi vakcinát be tudják adni a jelentkezőknek. Előfordul, hogy valaki megbetegszik, vagy egyéb ok miatt nem tud megjelenni a kapott időpontban. Ilyenkor a megüresedett helyeket újabb behívásokkal töltik fel.

– Ritkán kerül szóba, de fontos az oltás gazdasági háttere, a kollégáinknak komoly logisztikai feladat az oltáshoz szükséges eszközök: tűk, fecskendők, fertőtlenítőszerek folyamatos beszerzése, biztosítása, ahogy nem feledkezhetünk meg a takarítók munkájáról sem, akik minden nap az oltás után fertőtlenítik az egész épületet – tette hozzá Farkas Andrea.

Az oltópont általában reggel 8-tól 16 óráig van nyitva, de kampányoltások esetében már 7-től este 7-ig fogadják az embereket. Minden héten szerveznek délutáni oltást, hogy munka után is legyen lehetőség felvenni a vakcinát. A különböző oltóanyagokat, valamint a különböző oltásokra érkezőket is elkülönítve kezelik, a kismamákat pedig a többiektől elszeparáltan fogadták. Most a 18 év alattiak oltása ad extra feladatot, amelyben a gyermekorvosok is részt vesznek.

– Naponta 6–8 orvos dolgozik a Várisi úton – folytatta dr. Vida Ildikó oltópontvezető főorvos. – Ők többségében a kórház szakorvosai, de besegítenek háziorvosok, fogorvosok is, illetve vannak olyan nyugdíjas kollégák, akik önkéntesként dolgoznak itt heti több napon. Természetesen az orvosok mellett az ápolók, asszisztensek munkája is kulcsfontosságú.

Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint az emberek fegyelmezetten érkeznek az időpontokra, ugyanakkor az utóbbi időben előfordult, hogy többen nem vették fel a második vakcinát. Így viszont az oltás nem éri el a célját, nem alakul ki a megfelelő védettség. Fontos, hogy már mindenki, aki regisztrált az oltásra, foglalhat magának időpontot a www.eeszt.gov.hu oldalon keresztül.

– Már többféle oltóanyag a rendelkezésre áll az oltóponton, így lehet választani vakcinát is, időpontot is – hangsúlyozta dr. Vida Ildikó. – Nagy most az egyének felelőssége. Mindenkinek azt javaslom, hogy regisztráljon, és vegye igénybe az oltást!

Kapcsolódó cikkek