Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az M85-ös története
Cölöpözés Kópháza térségében. 2019 nyarán így nézett ki az épülő gyorsforgalmi út. Fotók: Soproni Téma-archívum

Az M85-ös története

| Munkatársunktól | Városi hírek

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.

A Soproni Téma az elmúlt években az építés minden fontos mozzanatáról beszámolt. Íme, egy kis történeti visszaemlékezés. 

Az M85-ös gyorsforgalmi út első, hét kilométeres, enesei szakaszának megépítése Győrig, az M1-es autópályához csatlakoztatva 2008-ben kezdődött és 2011 decemberében adták át. A Kóny–Győr közötti rész 2015 nyarán készült el, szeptembertől pedig már Csorna-kelet csomópont és Kóny között is lehetett autózni. A Csornát elkerülő szakasz 2017-ben lett teljes.

Orbán Viktor 2015-ben Sopronban hirdette meg a Modern Városok Programot. A miniszterelnök ekkor jelentette be, hogy megépítik a Sopron–Csorna közötti hiányzó szakaszt. A forrást pedig a hazai költségvetésből fedezik.

Az 51 kilométeres utat három szakaszra (Csorna és Fertőd–Endrédmajor, Fertőd–Endrédmajor és Nagylózs, Nagylózs és Sopron-kelet-csomópont) osztották fel, de már épül az országhatárig tartó rész is. A munkák mindenhol 2018 februárjában kezdődtek el. A hivatalos alapkőletétel 2018. március 6-án volt Sopronban (M85: megkezdődött az építkezés, Soproni Téma, 2018. március 14.), 2019 nyarán a térség vezető politikusai, polgármesterei közösen tekintették meg, miként halad a gyorsforgalmi út kivitelezése (Jó ütemben épül az M85-ös, Soproni Téma, 2019. július 4.). Egybehangzóan kiemelték: Sopron, valamint a térség turizmusának, gazdaságának fellendülését hozhatja magával az épülő M85-ös gyorsforgalmi út.

Idén májusban az épülő gyorsforgalmi út soproni szakaszát járhattuk be, a kivitelező az ütemterv szerint haladt, így már akkor is látszott, hogy tartható lesz az év végi átadási határidő.

Szeptemberben aztán újabb, fontos állomásához érkezett a beruházás (M85: ütemesen haladnak, Soproni Téma, 2020. szeptember 23.). Ekkortól terelték a 84-es főútvonal teljes forgalmát az M85-ös gyorsforgalmi úthoz tartozó Sopron-kelet-csomóponton keresztül.

Kapcsolódó cikkek