Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az inkontinencia népbetegség

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A vizeletinkontinencia népbetegségnek tekinthető, gyakori és meglehetősen kellemetlen egészségügyi probléma. Bármely életkorban megjelenhet mindkét nemnél, azonban a nőknél gyakoribb, és a kor előrehaladtával előfordulása fokozódik.

A vizeletinkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely a vizelet elcseppenésétől a vizelet tartásának teljes hiányáig terjed. Több típusa ismert, ezek megjelenésükben és tüneteikben is meglehetősen változatosak, emiatt kezelésük is eltérő lehet. Férfiaknál többek között a prosztata megnagyobbodásából adódó panaszok részjelensége lehet, nőknél pedig krónikus gyulladás, anatómiai eltérések kialakulása szerepel az állapot leggyakoribb kiváltó okai között. A felgyorsult világból adódó stresszhatások, illetve káros szokások sem kedveznek a kórkép kialakulásánál.

A vizelettartási nehézségről, inkontinenciáról kényelmetlen beszélni, azonban amennyiben az életminőség rovására megy, úgy orvosi kivizsgálást, szakszerű kezelést igényel.

– Ezzel a betegséggel nem muszáj együtt élni, az esetek döntő többségében kezelhető, a panaszok csökkennek, ehhez azonban az kell, hogy a beteg ne féljen orvoshoz fordulni – fogalmazott dr. Liptay Péter urológus-szakorvosjelölt, a Soproni Gyógyközpont munkatársa. – A kivizsgálás során a beteg életvitelének és az esetleges rizikótényezőknek a feltérképezése után labor- és egyéb vizsgálatok elvégzése szükséges.

A vizeletelfolyási zavar típusától függően életmódbeli tanácsadás, fizikoterápia, gyógyszeres kezelés, gyógyászati segédeszközök felírása történik. (Érdemes tudni róla, hogy például az inkontinenciabetét lényegesen kedvezőbb áron érhető el, amennyiben szakorvosi javaslat alapján történik a felírása.) Végső esetben különböző műtéti megoldások is szóba jöhetnek.

Fontos szerepe van a megelőzésnek is, mint például a várandósság kapcsán végzett gátizom-erősítésnek, az ideális testsúly megtartásának, a rendszeres mozgásnak, valamint a krónikus köhögés vagy székrekedés kezelésének – zárta a szakorvosjelölt.

A témáról dr. Liptay Péter részletes előadást tart az érdeklődőknek a Lövér Nyugdíjas Klubban október 1-jén 15 órakor.

Kapcsolódó cikkek