Az erdő királynői

| Etzl Edgár

Tudja, mi az a rudli? Melyik állat dagonyázik, és milyen a döhér bika? Új sorozatunkban az Erdő Háza lakóit mutatjuk be.

Rendkívül népszerű a ­Muckon található, tavaly átadott Erdő Háza. Az ökoturisztikai központot az elmúlt fél évben több mint húszezren keresték fel. Az épületegyüttes nemcsak beltéri, interaktív kiállítása miatt érdekes, hanem a hazánkban élő öt nagyvadfajt is felvonultató vadasparkja miatt is.

Hazánk legnagyobb testű, kérődző vadja, a csodaszarvas legendáját megidéző gímszarvas (Cervus elaphus) is megtalálható a vadasparkban. Bikának nevezett hímjei 160–200 kilogrammosra is megnőhetnek, a tehénnek nevezett nőstényegyedek ennek csak a felét érik el. A két nem között más látványos eltérés is van: köztudott, hogy a bikák minden évben új agancsot növesztenek, ez mintegy 120 napot vesz igénybe. Természetesen húsuk mellett ezért is vadásszák őket. A trófeabírálatnak bonyolult szabályrendszere van, hazánkban az eddig elejtett legnagyobb trófea 16,81 kilogrammot nyomott.

Nemrég kezdődött az agancshullajtás időszaka, ez azonban a tavaly augusztusban nyílt Erdő Háza gímszarvas példányait egyelőre nem érinti. – Jelenleg 5 tehén él a rudliban, azaz a szarvasok csapatában. Ez azt is jelenti, hogy ha nem ugrott be vad bika a kerítésen, akkor borjadzás sem lesz idén tavasszal – nevetett dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság erdeiiskola-vezetője, aki kérdésünkre elárulta, már tervben van, hogy bika is érkezik a tavasz folyamán.

A gímek őszi párzási és üzekedési időszakát szarvasbőgésnek nevezik, a bikák ilyenkor semmivel össze nem téveszthető, jellegzetes „bőgő” hangot hallatnak. A nőstényekért akár komoly sérüléseket okozó viadal is kialakulhat közöttük. A győztes, azaz a legjobb képességekkel rendelkező bika jutalma a szaporodás lehetősége. A tehenek vemhessége 240 napig tarthat. A tavaszi ellés után a borjú rövidesen lábra áll, pettyes bundája az első nyári szőrzet kialakulásával tűnik el.

Bár vad fajtársaik a takarást és a nyugalmat biztosító erdőket kedvelik, az Erdő Háza gímjeit megközelíthetik az őket magasból figyelő látogatók. – Az állatok zárt térben nevelkedtek, így nem zavarja őket az ember közelsége, nem akarnak elszökni sem – magyarázta dr. Takács Viktor.

Az Erdő Háza munkatársai eddig csak a két felnőtt egyedet nevezték el. Rózát és Rozit a látogatók is könnyen megkülönböztethetik, hiszen előbbinek piros jelölő van fülében.

Tanösvény a Muckig: Új, mintegy 3,5 kilométer hosszúságú tanösvény épül a Károly-kilátó parkolójától az Erdő Házáig. A Tanulmányi Erdőgazdaság és a Soproni Egyetem együttműködésének köszönhetően a vadászattal és a vadgazdálkodással kapcsolatos helyszíneken például magaslest, információs táblákat és vadgazdálkodási berendezéseket is láthatnak a természetjárók. Megújul az egykori Muck-kilátó környéke is: elbontják a kaputól jobbra található romos épületet, helyén 40 ágyas turistaház nyílik a közeljövőben.

A látogatók könnyen megtalálhatják Rózát, hiszen piros jelölő van a fülében.

Teljes verzió