Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az emlékek összekötnek
Barcza Attila és Fejér Zoltán 23 évvel ezelőtt ismerkedett meg. Fotó: Filep István

Barcza Attila köszöntötte Fejér Zoltán festőművészt, pedagógust

Az emlékek összekötnek

| P. Horváth László | Városi hírek

A várkerületi lakásában, műtermében kereste fel Fejér Zoltán festőművészt, tanárt Barcza Attila, Sopron országgyűlési képviselője. A találkozón a régi, több mint két évtizedes barátság emlékei is előkerültek.

Több kerek évfordulót ünnepel 2021-ben a nyolcvanegy éves Fejér Zoltán. A festőművész és tanár hatvan évvel ezelőtt költözött városunkba, illetve tíz éve kapta meg a Sopron Kultúrájáért-díjat. A ma is aktív művészt az elmúlt héten Barcza Attila, Sopron országgyűlési képviselője kereste fel. Élő barátság az övék, hiszen a huszonhárom évvel ezelőtti megismerkedésük óta nem telik el úgy esztendő, hogy legalább egyszer ne találkozzanak. Az ilyen alkalmakkor pedig mindig szóba kerül, hogy annak idején Barcza Attila egy művészeti előadás résztvevőjeként ismerte meg Fejér Zoltánt.

A képviselő az elmúlt években többször járt Fejér Zoltán várkerületi lakásának alkotóműhelyében, így volt szerencséje megtekinteni a padláson található különleges tárlatot is.

Az elmúlt heti találkozón elhangzott: Fejér Zoltán mind a mai napig alkot és kiállítást is tervez.

– Gyermekkoromban még nem szerettem volna festő lenni, de később már úgy éreztem, a családtagjaimhoz hasonlóban bennem is megvan a grafikai hajlam – emlékezett vissza a kezdetekre a művész. – Egy kis baranyai faluból kerültem Sopronba. Itt pedig azonnal belevetettem magam a közéletbe, a művészeti élet szervezésébe. Így lettem a Soproni Képzőművészeti Társaság alapító tagja és alelnöke. Az első önálló kiállításom 1978-ban volt Sopronban. Ezt azóta a Festőteremben több is követte.

Fejér Zoltán változatos technikákkal festette meg a Fertő-táj, valamint a Rábaköz természeti világát. Az 1990-es évektől pedig gyakran foglalkozik a soproni poncichtervilág megjelenítésével. Munkásságát számos díjjal, köztük a megyei önkormányzat kitüntetésével ismerték el. A festőművész mindig hűen szolgálta Sopront. De sosem felejtette azon településeket, amelyeknek sokat köszönhet. Így egyik sorozatát szülővárosának, Zircnek ajándékozta. Rábatamásiban pedig állandó kiállítása is látható, amelyen megelevenedik a Sárigyöp és a tündérek világa.

Kapcsolódó cikkek