Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az egykori neológ zsinagóga

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

 Mint a ház falán lévő emléktáblán is olvasható: „Ennek a háznak a helyén állt a neológ zsinagóga, melynek első és utolsó rabbija volt Pollák Miksa történész (1868–1944)”. A kora neoreneszánsz stílusú zsinagóga építéséhez az anyagiakat Rosenfeld Jakab adománya biztosította, aki 1871 nyarán ­Északnyugat-Bajorországban, Aschaffenburg közelében vasúti szerencsétlenség áldozata lett. Végrendeletét még ott, a szerencsétlenség helyszínén, Frohnhofen községben, néhány órával a halála előtt készítette el, mely szerint húszezer forintot hagyott templomépítés céljára a soproni hitközségre. (Jó tanulmányi előmenetelű diákok számára alapítványt is létesített, melynek egyik kedvezményezettje az 1911-es tanévben az Állami Főreáliskola tanulója, Diebold Károly volt, akit Sopron kiváló fényképészeként, megannyi szépségének megörökítőjeként tisztelünk.) Egyéb adományokkal együtt a kivitelezés teljes összege mintegy 25.000 forintra rúgott. A zsinagógát ünnepélyes keretek között a híres bécsi főrabbi, Jellinek Adolf – Aharon Jelinek (1821–1893) avatta föl 1876-ban. Sopront a második világháború során több alkalommal is bombatámadás érte, a Templom utcai zsinagóga az egyik légitámadás során sérült meg annyira, hogy helyreállítása nem voltlehetséges. 


Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”