Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az egykori Lunkányi-ház az Orsolya téren

Az egykori Lunkányi-ház az Orsolya téren

| Városi hírek

Az Orsolya tér és Fegyvertár utca sarkán álló barokk homlokzatú épület a 18. század első évtizedeiben az Esterházy család birtokában volt, tőlük szerették volna megvásárolni az orsolyita apácák, hogy benne zárdát létesítsenek, de az adásvétel végül nem jött létre.

1734-ben egy Wibner nevű magas rangú katonatiszt tulajdonába kerül, majd az ő örökösétől vásárolta meg 1756-ban Niczky Kristóf (1725–1787) tárnokmester, országbíró, a helytartótanács elnöke. A Niczky örökösöktől 1823-ban került Guary Miklósnak, Sopron vármegye táblabírájának tulajdonába, akinek az özvegyétől vásárolta meg (Liebenberg) Lunkányi János (1775–1853), Széchenyi István nevelője, később bizalmas barátja és összes birtokának jószágkormányzója, akinek sírja a nagycenki temetőben, a Széchenyi-mauzóleum közelében található: így vigyáz még most is egykori tanítványára, legjobb barátjára. Sopron egyik legszebb barokk lakóépülete egészen 1945-ig a Lunkányi család birtokában volt, majd miután a háborús bombázások során súlyosan megrongálódott az épület, annak nem a helyreállítását, hanem a bontását rendelte el az Építés- és Közmunkaügyi Minisztérium, mondván, hogy „a romokat nem szabad megtűrni”. Hiába volt a városi mérnöki hivatal minden ellenvetése, az államosított építőipari vállalatok dolgozóit munkával kellett ellátni, így az épület maradványait egy laktanya alapjaiba építették be, helyére pedig később egy modern lakóház került. A mintegy száz évvel ezelőtt készült fotón még nem a Mária-kút látható az Orsolya téren, hanem a Vasata József által készített Hattyús-kút, melyet 1929-ben helyeztek át mai helyére, a Hunyadi János utca és a Béke út kereszteződésébe.

Szöveg Pluzsik Tamás, archív fotó

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”