Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ég önzetlen katonái
Az „Ég katonái” vitéz nemes Molnár László síremléke előtt a bánfalvi hősi temetőben fotó: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Hagyományőrzők tették rendbe a hősi halált halt pilóta sírját

Az ég önzetlen katonái

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A közelmúltban a kecskeméti Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megújult a II. világháborúban hősi halált halt vitéz nemes Molnár László (1921–1944) repülő hadnagy sírja a sopronbánfalvi hősi temetőben.

– Nagybátyám sírja 2013 óta a hozzátartozók és Sopron város kérelmére a Nemzeti Sírkert része lett – mesélte dr. Orbay Lászlóné. – Családunk számára mindig is fontos volt a sír ápolása és gondozása. Ez év kora tavaszán felhívott telefonon Simon Róbert, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke, hogy szívesen és örömmel, az egyesület költségére elvégeznék a síron azokat a javításokat, amelyek aktuálisak. Így felajánlotta például a légcsavar, illetve a kőszikla tisztítását, amely az utolsó, általunk végrehajtott renoválás óta nagyon is szükségesek volt.  

Az engedélyek beszerzését követően a kecskeméti hagyományőrzők elkezdték a sír­emléken a munkát, amelybe szakmai tanácsaival bekapcsolódott Léderer Zoltán soproni kőfaragó is.

– Egy ismerősömtől kaptam fotót a sírról, mely nagyon megfogott, és ezt követően olvastam el vitéz nemes Molnár László hadnagy hősi halálának megrázó történetét. Az egyesületi közgyűlés egyhangúlag megszavazta a síremlék aktuális helyreállításának költségeit, ezt követően pedig mi megcselekedtük, amit megkövetelt a haza… – fogalmazott Simon Róbert, aki szolgálati nyugállományba vonulása előtt repülőgép-szerelő volt, manapság pedig repülőgépeket állít helyre, illetve társaival együtt ápolja elődeink emlékét.

– Ami még hátravan, az a sír befedése, illetve első lépcsőben annak földdel való feltöltése lesz, amit természetesen mi, a család fogunk elvégeztetni – tette hozzá dr. Orbay Lászlóné. – Nagyon hálásak vagyunk Simon Róbertnek, illetve az egyesület minden tagjának az elvégzett önzetlen munkáért, nem utolsó sorban pedig azért, hogy ápolják nagybátyám emlékét.

Vitéz nemes Molnár László hadnagy

A fiatal magyar repülőtiszt-nemzedék egyik legkiválóbb tisztje volt, 25 légi győzelmével az addigi legeredményesebb pilótája a Puma vadászosztálynak. 1944. augusztus 7-én sokszoros amerikai túlerővel vívott légiharcban halt hősi halált. Zuhanó gépéből még ki tudott ugrani, de amint ejtőernyőjén aláereszkedett, lelőtték, ő pedig a káldi Farkas-erdőbe esett. Holttestét augusztus 13-án találták meg, másnap több­ezres gyászoló tömeg kísérte utolsó útjára a sopronbánfalvi hősi temetőben. Három légcsavartollával díszített síremlékét még édesapja, dr. nemes Molnár Gyula ezredes, a kiváló szobrászművész emeltette.

Kapcsolódó cikkek