Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az 5783. zsidó újévet köszöntötték
Fotó: Elek Szilveszter

Az összetartozás és tisztelet jegyében

Az 5783. zsidó újévet köszöntötték

| Elek Szilveszter | Városi hírek

A Soproni Zsidó Hitközség vasárnap tartotta újévköszöntőjét a papréti ortodox zsinagógában.

– A zsidó kultúrának 800 éves hagyományai vannak Sopronban – hívta fel a figyelmet dr. Farkas Ciprián polgármester. – Ez a közösség olyan értékeket hagyott ránk, amelyeket meg kell becsülni és be kell mutatni. Ezért fontos, hogy Sopron önkormányzata 30 millió forintból elkészíti a papréti ortodox zsinagóga felújítási tervét. Ez az első, de nagyon fontos lépés az irányba, hogy ez az épület ismét ékköve lehessen a városunknak.

– A Soproni Zsidó Hitközség kulturális élete az elmúlt években megújult, ennek köszönhetően a közösség egyre erősebben élheti meg a hagyományait – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Kívánom, hogy a tenni akarás az új esztendőben is megmaradjon, az összetartozás és a kölcsönös tisztelet jegyében.


– A múlt esztendőből csupa jó dologra tekinthetünk vissza – mondta Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. – Hatalmas öröm, hogy újra beköltözhettünk az egykori ispotály épületébe. Most a lelkeket kell megtalálnunk, a kapcsolatot egymáshoz. Fontos felhívni a figyel­met a család erejére. Szerető és egységes családok nélkül ugyanis nem életképes semmilyen közösség sem.

A rendezvényen köszöntötte az ünneplőket dr. Benny Gamlieli is, aki Sopron testvérvárosából, az izraeli Eliatból érkezett – ő azt fejtette ki, hogy Sopron zsidó közössége bizonyosan nagy és erős lehetett, ha ilyen grandiózus zsinagógát tudtak felépíteni. Egyben méltatta az épület felújításáért hozott intézkedéseket, és bízik azok eredményességében.

Kapcsolódó cikkek