Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Átadták a parkolóházat

Barcza Attila: Újra az országépítés időszakát éljük

Átadták a parkolóházat

| Huszár Judit | Városi hírek

– Sorsszerű, hogy a népszavazás centenáriumán milyen óriási fejlesztések történnek Sopronban – mondta az Árpád utcai parkolóház átadásán dr. Farkas Ciprián polgármester. A soproniak mától használhatják az új épületet, amelyben egyszerre 235 autó tud parkolni.

Délután már autók hajthatnak ki és be, soproniak gyönyörködhetnek a tetőn a csodálatos panorámában – elkészült az új Árpád utcai parkolóház. Az épületet ma reggel adták át, 15 órától pedig használhatják is az autósok.

– Sopron rendkívüli időszakát éli – kezdte beszédét dr. Farkas Ciprián polgármester. – Sorsszerű, hogy a népszavazás centenáriumán milyen óriási fejlesztések történnek városunkban: elkészült a Lenck-villa, az új uszoda, az M85 több szakasza, a belvárosrekonstrukció és a Várkerület felújítása, újraszenteltük a Szent Mihály-templomot, most pedig átadjuk a parkolóházat. A sort a Fertő-part fejlesztése, az ipari park kialakítása, az M85 további szakaszai és az integrált rendészeti központ folytatja.

Az Árpád utcai parkolóház alapkövét tavaly augusztusban tették le, a fejlesztésről folyamatosan beszámoltunk lapunkban, legutóbb: Bokrétaünnep, Soproni Téma, 2021. június 30.

– Volt belvárosi képviselőként tudom, hogy mekkora igény volt a parkolóházra – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Egyrészt most a környék sokkal rendezettebb lett, másrészt a helyi vállalkozásoknak is nagy segítség, hiszen megoldja a korábbi parkolási problémákat. 2010-ben új korszak kezdődött, olyan fejlődési pályára állt Sopron, amire 100 éve nem volt példa. Visszanyertük önbecsülésünket, visszanyertük alkotóvágyunkat, ami a nemzetet egykor naggyá tette. Újra az országépítés időszakát éljük – Sopronban bármerre nézünk a fejlődés jelei láthatóak.

Érdekesség, hogy parkolóházak már 120 éve léteznek, a világon az elsőt Londonban nyitották meg.

– Az egyik legszebb parkolóház átadásán vagyunk most – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. – Sopron az ország egyik legélhetőbb és legerősebb városa volt korábban is, a fejlődés pedig új lendületet kapott. Az új parkolóház mellett megújult a környezete is, ráadásul a kivitelezés során nagyon fontos szerepet kaptak a környezetvédelmi szempontok. Ez a fejlesztés, ahogy a korábban felsoroltak is, javítják az itt lakók életminőségét. Egyértelműen látszik: jó eredményeket lehet elérni, ha a kormány, a városvezetés és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek.

A parkolóházat ökumenikus szertartás keretében Horváth Imre városplébános, dr. Tóth Károly evangélikus igazgató lelkész és dr. Vladár Gábor református lelkipásztor áldotta meg. A nemzeti színű szalagot dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester vágta át. Az ünnepségen részt vett dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint számos önkormányzati képviselő, intézményvezető is.

A parkolóházról számokban
Az új parkolóházban összesen 235 gépkocsinak, 26 motornak és 10 kerékpárnak biztosítanak helyet. Az épület mellett 36 felszíni parkolót, valamint új közlekedő- és zöldfelületeket (a tetőn is) alakítottak ki, hozzájárulva ezáltal a környék megújulásához. A parkolóházat a Sopron Holding Zrt. üzemelteti, hétfőtől vasárnapig 8 és 18 óra között 480 forint/ óra, 18 és 8 óra között 250 forint/óra díjért lehet itt parkolni. A felszíni helyekre a II. zóna árai érvényesek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek