Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Átadták a megújult Lenck-villát

Átadták a megújult Lenck-villát

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az új közösségi tér az épülettel és a kerttel "visszaad, megcsillant valamit Sopronnak abból a patinájából, amelyet a második világháború után elveszett".

Sajtóbejárás kertében tekinthettek be a megújuló Lenck-villába, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester azt mondta, hogy az épület és a kert „visszaad, megcsillant valamit Sopronnak abból a patinájából, ami a második világháború után elveszett”.

Kiemelte azt is, hogy a Modern városok program Sopronban jó ütemben halad, a program jól reflektál a város szükségszerű kihívásaira, 21. századi jövőjére. Idén eléri a várost az M85-ös gyorsforgalmi út, zajlik az ipari park fejlesztése, a történelmi belváros számos elemében megújult, épül az uszoda, utak újultak meg és a Fertő-parton is elkezdődik a kivitelezés. Utóbbi a várost és a térségét turisztikai szinten fogja más polcra emelni – mondta.

 Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a villa történetét felidézve elmondta, hogy az épület idén 130 éves. Lenck Emil kezdte el építtetni 1890-ben. A család két évvel később költözött a villába, azonban az 1900-as bankválság során csődbe ment a család, a villa 13 évvel később múzeumként funkcionált tovább. 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ismertette, hogy ezzel nemcsak Sopronban, hanem országos szinten is jól áll a program. A 270 projektelemből 86 már elkészült, az év végéig pedig összességében 120 beruházás fog lezárulni. 

A 4000 milliárd forintos keretösszegből 1800 milliárd forintot már kifizettek, a jövő évi költségvetési tervezetben pedig 270 milliárd forint van előirányozva a programra. Ezzel a keretösszeg felét is elérik 2021-ben - mondta.

Kiemelte, hogy a program előrehaladása rendkívül jó Sopronban, a programelemek egy része megvalósult, egy része kivitelezési vagy olyan tervezési szakaszban van, hogy a kivitelezés bármikor elindulhat.

Kifejtette, hogy az M85-ös gyorsforgalmi út idén elér Sopronig, ez a legfontosabb programeleme a soproni beruházásoknak. A történelmi belváros megújítása is folyamatban van, ennek keretében utcák, terek, homlokzatok újultak meg, és készül el a Lenck-villa is a közeljövőben. Folyamatban van az uszoda és az ipari park fejlesztése, várhatóan a Fertő-parton is elkezdődnek a látható munkálatok - sorolta a kormánybiztos.

Az épület állaga annyira megromlott, hogy 1990-ben bezárták a látogatók előtt. Többször is szerették volna az előző évszázad során felújítani, azonban csak kisebb munkálatok valósultak meg. 


Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.