Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Átadták a megújult Lenck-villát

Átadták a megújult Lenck-villát

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az új közösségi tér az épülettel és a kerttel "visszaad, megcsillant valamit Sopronnak abból a patinájából, amelyet a második világháború után elveszett".

Sajtóbejárás kertében tekinthettek be a megújuló Lenck-villába, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester azt mondta, hogy az épület és a kert „visszaad, megcsillant valamit Sopronnak abból a patinájából, ami a második világháború után elveszett”.

Kiemelte azt is, hogy a Modern városok program Sopronban jó ütemben halad, a program jól reflektál a város szükségszerű kihívásaira, 21. századi jövőjére. Idén eléri a várost az M85-ös gyorsforgalmi út, zajlik az ipari park fejlesztése, a történelmi belváros számos elemében megújult, épül az uszoda, utak újultak meg és a Fertő-parton is elkezdődik a kivitelezés. Utóbbi a várost és a térségét turisztikai szinten fogja más polcra emelni – mondta.

 Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a villa történetét felidézve elmondta, hogy az épület idén 130 éves. Lenck Emil kezdte el építtetni 1890-ben. A család két évvel később költözött a villába, azonban az 1900-as bankválság során csődbe ment a család, a villa 13 évvel később múzeumként funkcionált tovább. 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ismertette, hogy ezzel nemcsak Sopronban, hanem országos szinten is jól áll a program. A 270 projektelemből 86 már elkészült, az év végéig pedig összességében 120 beruházás fog lezárulni. 

A 4000 milliárd forintos keretösszegből 1800 milliárd forintot már kifizettek, a jövő évi költségvetési tervezetben pedig 270 milliárd forint van előirányozva a programra. Ezzel a keretösszeg felét is elérik 2021-ben - mondta.

Kiemelte, hogy a program előrehaladása rendkívül jó Sopronban, a programelemek egy része megvalósult, egy része kivitelezési vagy olyan tervezési szakaszban van, hogy a kivitelezés bármikor elindulhat.

Kifejtette, hogy az M85-ös gyorsforgalmi út idén elér Sopronig, ez a legfontosabb programeleme a soproni beruházásoknak. A történelmi belváros megújítása is folyamatban van, ennek keretében utcák, terek, homlokzatok újultak meg, és készül el a Lenck-villa is a közeljövőben. Folyamatban van az uszoda és az ipari park fejlesztése, várhatóan a Fertő-parton is elkezdődnek a látható munkálatok - sorolta a kormánybiztos.

Az épület állaga annyira megromlott, hogy 1990-ben bezárták a látogatók előtt. Többször is szerették volna az előző évszázad során felújítani, azonban csak kisebb munkálatok valósultak meg. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.