Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Árvaházból bölcsőde
Fotó: Filep István

Modern szárnnyal egészül ki a felújított Halász utcai épület

Árvaházból bölcsőde

| Etzl Edgár | Városi hírek

Katolikus bölcsődét alakítanak ki a Halász utcában található egykori Voss-árvaház épületéből. A kicsik várhatóan szeptemberben vehetik birtokba az új intézményt.

Az egyházi tulajdonban lévő, 1000 négyzetméteres ingatlan mintegy 800 millió forint állami támogatásból újul meg. A munkálatok tavaly májusban kezdődtek: az épületegyüttes hátsó szárnyát elbontották, helyére pedig újat húztak fel, ahol 2 csoportszobában huszonnyolc kisgyermekre felügyelnek majd. Itt egy körülzárt udvar is helyet kap, ahol a gyerekek biztonságban tudnak a levegőn játszani. A többi felújított épületszárnyban kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki, így a kicsik étkeztetését is biztosítani tudják. Az épületben található kápolnát foglalkoztatószobává alakítják, a könnyű megközelítés érdekében pedig hat parkolóhelyet is kialakítanak.


Az épületegyüttes udvarán már nagyban zajlanak a munkálatok. Fotó: Filep István.

– Az egyházmegye már óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is üzemeltet a városban, felmerült az igény egy katolikus üzemeltetésű bölcsőde kialakítására is, hogy a fiatalok egészen kis kortól gimnáziumig vallásos szellemiségben nevelkedhessenek – magyarázta dr. Veres András győri megyéspüspök, majd hozzátette: a bölcsőde elsősorban katolikus családok igényeit elégíti ki, de mindenkit szívesen várnak, aki elfogadja az intézmény értékrendjét.

– Amikor azt mondjuk, hogy nekünk a gyermek az első, azt komolyan is gondoljuk – hangsúlyozta Barcza Attila. Sopron és térsége országgyűlési képviselője felidézte, hogy a térségben jelenleg 24 templom újul meg állami támogatásból, ezekhez a beruházásokhoz is elengedhetetlen volt az egyházak és a kormány, valamint a városvezetés szoros együttműködése.

Az épületegyüttes hátsó szárnyában egy zárt udvar is helyet kap, ahol a gyerekek biztonságban játszhatnak. Fotó: Filep István

Dr. Farkas Ciprián polgármester emlékeztetett: nem csak itt bővítik a város kisgyermeknevelő intézményeinek kapacitását, hamarosan 84 férőhelyes bölcsőde alapkövét teszik le a Hillebrand Jenő utcában, aminek építése szintén a kormány támogatásából valósul meg.

Gyűjtés a szárnyaszegett angyalért: A Pro Kultúra március 26. és április 24. között rendezi a Munkácsy-teremben Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész „Isten és a világ” című ingyenesen látogatható tárlatát, melyet számos kapcsolódó program kísér. A kiállítótérben helyet kap egy barokk szobor, ami a Voss-árvaház egykori kápolnájának oltárát díszítette. Az „árva kislányt karon fogó angyal” fából készült szobra felújításra szorul, a meghirdetett gyűjtésen erre a célra várják a felajánlásokat. A tervek szerint a restaurált műtárgy visszakerül az új bölcsődei foglalkoztatóterembe. 

Kapcsolódó cikkek