Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ápolók megbecsülése
Két ápoló, egy gyógyközpont: Kalmár Boglárka és édesanyja, Kalmárné Köő Julianna

Ápolók megbecsülése

| P. Horváth László | Városi hírek

Kalmár Boglár­ka a Soproni Gyógyközpont traumatológiai szakrendelésén asszisztens, édesanyja pedig a Sürgősségi Betegellátó Osztályon vezető ápoló. Mindketten azon dolgoznak alázattal, hogy a betegek gyógyultan távozzanak.

Minden évben a magyar ápolók napján, február 19-én kitüntetett figyelem irányul az egészségügyi szakdolgozók felé. Ünnep ez mindazoknak, akik mindennapjaikon ott állnak a hazai betegágyak mellett, a rendelő ajtajában mélyen elrejtve saját problémáikat. A Soproni Gyógyközpontban több mint 800 szakdolgozónak járt a kitüntetett figyelem.


Kalmár Boglárka az édesanyja, Kalmárné Köő Julianna nyomdokába lépett. Egy éve dolgozik a Soproni Gyógyközpont traumatológiai szakrendelésén asszisztensként. Mint mondja, édesanyja sok jót, szépet mesélt erről a szakmáról, a betegek ellátásáról, de nem feledkezett meg a nehézségekről sem. Így nem is volt kérdés, hogy ő is az egészségügyben fog elhelyezkedni.


– Döntésemet nem bántam meg, számomra is erőt ad, ha látom, hogy a betegek gyógyultan távoznak – hangsúlyozza a fiatal ápoló. – A Soproni Gyógyközpontban pedig a szakmai fejlődés lehetőségei is adottak. Jómagam olyan egészségügyi szakképzésre járok, amelyben a megszerzett ismereteket a szakrendeléseken belül hasznosíthatom majd.


Kalmárné Köő Julianna rutinos szakembernek számít, hiszen immár 28 éve foglalkozik a betegekkel. Az intenzív osztályon eltöltött 18 év után egy évtizede a Sürgősségi Betegellátó Osztályon vezető ápoló. A kollégák irányítása mellett azonban az osztály munkájában is részt vesz. Társadalmi szerepvállalásában a Magyar Egész­ségügyi Szakdolgozói Kamara megyei alelnöke, az intézmény Ápolási Tanácsának tagja.


– Szép hivatás az ápolói, hiszen nap mint nap segítünk a bajban lévő embereken – véli Kalmárné Köő Julianna. – Szükség van nagyfokú empátiára, türelemre, odafigyelésre, de megéri a fáradozást, hiszen számunkra az a legnagyobb elismerés, ha látjuk a meggyógyult, szakszerűen ellátott betegek szemében a köszönetet és a hálát.


Az egészségügyben dolgozókat a kormányzat is megbecsüli – erről is szót kell ejteni az ápolók napja kapcsán. Az előrehozott béremelésnek köszönhetően februárban már megérkeztek a magasabb munkabérek.

Kapcsolódó cikkek