Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Anyakönyvi gyűjtemény

| sopronmedia.hu | Városi hírek

A Soproni Evangélikus Gyűjtemény anyakönyvei is megtalálhatók az „őskereső” nevű internetes adatbázisban. Mint azt dr. Krisch András, a gyűjtemény vezetője kifejtette, a kezdeményezést a magyarországi evangélikus egyház indította el.

– A munka során a jellemzően a hat gyülekezeti levéltárban megtalálható evangélikus anyakönyveket begyűjtik, digitalizálják, a felvételeket végül feltöltik egy adatbázisba. Mostanra már az ország összes evangélikus anyakönyve elérhető a www.evangelikus.hu/oskereso-anyakonyv weboldalon – tette hozzá a szakember.

Mint megtudtuk, Magyarország legrégebbi evangélikus anyakönyveit Sopronban őrzik. Ezek közül a legöregebb egy 1624 húsvétján papírra vetett születési bejegyzéssel kezdődik. Az országos adatbázisban többéves munka eredményeként ma már több mint 800 ezer oldalnyi felvétel kereshető az interneten. Az adatbázis használatához csupán egyszerű regisztrációra és minimális díj befizetésére van szükség.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.