Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amatőr színjátszók
A fesztivál fődíját a lipcsei Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte, a társulat részt vehet a következő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban F

Német társulat nyerte meg a Progress Sopron fődíját

Amatőr színjátszók

| Munkatársunktól | Városi hírek

A lipcsei Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál fődíját. A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoztak be.

A fesztivál nyolc versenyprogramját és öt kísérőrendezvényét csaknem kétezer néző tekintette meg. A zsűri egy fődíjat és 15 kü­­löndíjat osztott ki.

A nyitóünnepségen dr. Simon István alpolgármester kiemelte, a színházi művészet több ezer éves, mondhatjuk, hogy egyidős az emberiséggel. Ez a művészeti ág most is virágzik, fejlődik, fo­­lyamatosan megújul, és ez elsősorban a kísérletező, kutató, al­­ternatív színházaknak köszönhető, amelyek gyakran amatőr közösségek.

Pataki András, a fesztivál és egy­­ben a Soproni Petőfi Színház igazgatója a díjkiosztón el­­mondta: jól sikerült a találkozó, a közönség értő és érdeklődő szeretetét tapasztalták meg a résztvevők, Sopron nyitottsága, szellemi befogadó ereje vette körül az eseményt.

Az önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó zárásakor dr. Fo­­dor Tamás, Sopron polgármestere hangsúlyozta: mindenki nyert a Progress-szel, jó visszhangja volt az eseménynek, megtiszteltetés volt, hogy a város első alkalommal adhatott otthont a fesztiválnak.

A Progress Sopron zsűrijében Lucie Malková rendező, a Cseh Cent­­rum igazgatója, Katona Im­­re, a soproni teátrum vezető dra­­ma­­turgja és Pinczés István Já­­szai-díjas rendező foglalt helyet. Utóbbi kiemelte: nagyon jó produkciókat láthattak, s értékeléseik fő szempontja az volt, hogy ne csak dicsérő véleményeket fogalmazzanak meg, hanem olyan tanácsokkal is ellássák a cso­­portokat, amelyek hozzájárulnak a fejlődésükhöz.

Döntésük alapján a fesztivál fő­­díját a lipcsei Compania Sin­­cara csoport Don Q című előa­dá­sa nyerte. A társulat részt ve­­het a következő Madách Imre Nem­­zetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban. A produkciónak ítélték a legjobb maszk és jelmez díját, amely Franziska Schubert nevéhez fűződött. Ugyancsak a né­­met csoportból vihette haza Júlia Hagen a legjobb női szereplő díját, Philipp Nerlich és David Wolf­­rum pedig a legjobb férfi szereplőként kapott elismerést. A darab színpadra állításáért Rico Dietzmeyert a legjobb rendező díjával jutalmazták.

A Progress Sopron nemzetkö­­zi alternatív és amatőr színházi fesztivált a tervek szerint két év múlva újra megrendezik.

Kapcsolódó cikkek