Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Alzheimer világnap

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az Alzheimer világnap alkalmából minden évben szeptember 21-én szerveznek programokat.

 Ezek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésére, visszaszorításának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Bárkivel előfordulhat, hogy néha nem a megszokott helyükre teszi a dolgokat. Ha azonban rendszeressé válik, hogy mindent szanaszét hagyunk, majd nem találjuk például a kulcsunkat vagy a telefonunkat, az is lehet az Alzheimer-kór jele. – Az Alzheimer kór, mely a kognitív, azaz gondolkodási funkciók betegsége, az életkor kitolódásával egyre nagyobb százalékban érinti a világ lakosságát – fogalmazott dr. Payer Erzsébet, a Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa. – Okát jelenleg nem ismerjük, ahogyan a gyógykezelése sem ismert, az ellene alkalmazott szerektől javulás nem, legfeljebb a hanyatlás lassulása várható.

A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad.

A leggyakoribb és talán legismertebb demenciaforma. A primer demenciák közé tartozik, azaz nincs kiváltó betegség a hátterében, és a sejtpusztulás pontos oka nem tisztázható. A beteg életében kizárásos alapon diagnosztizálható, miután koponya CT- vagy MR-vizsgálattal kizárták az agyérbetegséget és egyéb kórképeket. Korai tünetek a rövid távú memória zavara, gyenge ítélőképesség, a megfelelő szavak megtalálásának nehézsége.

Az Alzheimer során a kognitív képességek egyre romlanak, és a demenciára jellemző viselkedésbeli és pszichológiai tünetek is kialakulhatnak, melyek különösen nagy kihívást jelenthetnek mind a beteg, mind a család számára. – Lassíthatja a demens beteg állapotromlását, ha gondolkodást szükségessé tévő feladatokat adunk nekik – tette hozzá dr. Payer Erzsébet. – A súlyos emlékezetzavar miatt a betegek többsége „kivonul”, a meglévő agykapacitást sem szívesen használja. Ezt nem szabad hagyni, szóbeli, írásbeli feladatok megoldásával segíthetjük állapotuk szinten tartását.

Alzheimer Café

A Sopronban működő Alzheimer Café minden hónap 3. keddjén a Pannonia Hotelben a hozzátartozóknak ad lehetőséget a tapasztalatcserére, egymás segítésére.
Az Alzheimer világnap alkalmából szeptember 13-án indult a séta a Lövér Szállótól. A demenciában szenvedő betegekért és hozzátartozóikért a „Nem vagy egyedül” országosan egységes emblémával 65-en gyalogoltak. A cél az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét az időskori kóros feledékenységben élők nehéz helyzetére, mert a betegség nem válogat – tudatta dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány Elnöke.

Kapcsolódó cikkek