Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Állatvédők támogatása
A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület nemcsak kutyák mentésével foglalkozik, a mostani támogatásból elsősorban macskák ivartalanítását fedezik – tudtuk meg Tölli-Molnár Beáta elnöktől. Fotó: Filep István

Kerekasztal-beszélgetés: Sopronban is akad tennivaló

Állatvédők támogatása

| Elek Szilveszter | Városi hírek

A macskák ivartalanítása, az illegális kutyatenyésztők, a szilveszteri tűzijáték – ezek a témák mind elhangzottak az állatvédelmi kerekasztal-beszélgetésen.

A folyamatos, őszinte párbeszéd határozta meg a múlt szerdai kerekasztal-beszélgetést. A találkozón a helyi állatvédő szervezetek, a hatóságok, az önkormányzat szakemberei, valamint állatorvosok beszélték meg az aktuális kérdéseket Ovádi Péterrel, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztossal, Barcza Attila országgyűlési képviselővel és dr. Farkas Ciprián polgármesterrel.

A rendezvényen ismertette álláspontját az a két soproni civil szervezet is, amelynek összesen 6,1 millió forint állami támogatást ítéltek oda a közelmúltban. A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület 3, a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete 3,1 millió forinthoz jut még idén.


– Állategészségügyi szolgáltatásra, négy macskacsapdára és ivartalanítás támogatására pályáztunk a program keretében – emelte ki Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke. – Sopronban is egyre több a macska. Mi nagy hangsúlyt fektetünk az ivartalanításra, jelenleg is több élve fogó csapdánk van. Az így befogott macskákon állatorvosokkal végeztetjük el a műtétet. Alapvető gond, hogy rengetegen nem tudatosítják magukban: a macskát is a birtokukon belül kell tartaniuk. Sokat járunk óvodákba és iskolákba bemutatni a gyerekeknek, miképpen kell helyesen bánni a kedvenceinkkel.

A felelősségteljes állattartás oktatását a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületének elnöke is hangsúlyozta a rendezvényen. – Azt tapasztaljuk, hogy az esetek többségében nem rosszindulatból, hanem tudatlanságból tartják rosszul a kutyákat – emelte ki Szakonyi Imre. – Például rendszeresen hangsúlyozzuk a szülőknek, hogy kimondottan a gyereküknek ne vegyenek kutyát. Maguknak vásároljanak, és mutassák meg, hogyan kell tartani! Ez éppúgy igaz a macskákra is.

Kapcsolódó cikkek