Adójukkal segítenek

| Pluzsik Tamás

A virilistákat, Sopron legnagyobb adófizetőit köszöntötték pénteken délután. A Liszt-központban összesen 119 egyéni, illetve társas vállalkozás vehetett át elismerő oklevelet.

Immáron több mint két évtizedes hagyomány, hogy Lackner Kristófnak, Sopron egykori legendás polgármesterének születésnapja alkalmából köszönti a város a legnagyobb adófizetőit.

– Tisztelettel köszöntök mindenkit ezen a szép ünnepségen! Ilyenkor megköszönjük áldozatos hozzájárulásukat a város életéhez, és röviden beszámolunk az adóforintok gondos felhasználásáról, hiszen az Önök és kollégáik munkájával működik és fejlődik tovább a város – mondotta köszöntőjében dr. Simon István alpolgármester. – Megköszönjük, hogy sok-sok embernek adnak kenyeret, megélhetést. Nagyra tartjuk, hogy az ifjúság képzésében, nevelésében részt vesznek, fejlesztik, működtetik a várost az árutermelésben, a szolgáltatásban, a fuvarozásban, az építkezésben, a mezőgazdaságban és még számos területen. Az alpolgármester röviden beszámolt a város közelmúltbéli fejlesztéseiről is a gazdaság és az idegenforgalom területén, valamint szólt az országos eredményekről is. – Szorgalommal, tehetséggel, szerencsével, a Jóisten segítségével erre jutottunk, itt tartunk. Azt gondolom, hogy szerényen annyit mondhatunk így együtt: nem rossz, rendben van – tette hozzá dr. Simon István.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 2003-ban alapított Lackner Kristóf-díját, melyet a Sopronért és a régióért maradandót alkotó, országos szintű gazdasági tevékenységet végző személynek adományoznak, idén posztumusz Csonka Tivadarnak ítélte oda a kamara. A díjat és az oklevelet Csonka Tivadar fia, illetve az özvegye vette át.

Szintén hagyomány, hogy az ugyancsak a kamara által alapított Mecénás-díjat is a virilista ünnepségen adják át. A társadalmi felelősségvállalás keretében a Soproni Gyógyközpontnak nyújtott példaértékű és rendszeres támogatásáért a díjat ebben az évben a Casino Sopron – CAI Hungary Kft. kapta.Az ünnepségen – idén első alkalommal – mesterleveleket is átadtak. Mint Horváth Vilmos kamarai elnök is elmondta, a kormány által is támogatott duális képzésnek köszönhetően az elmúlt két évben tizenhét szakmában összesen 159 szakember tett sikeres mestervizsgát Sopronban. – Mesternek lenni egyrészt rangot jelent, hisz rájuk hárul a fiatal szakemberek képzése, egyúttal a nagyfokú bizalom megnyilvánulása is részünkről a mesterek felé, akik nyilvánvalóan a szakmájuk legjobbjai – fogalmazott a kamarai elnök.

Az ünnepség a tizenkilenc új mester fogadalomtételével zárult.

Autószerelő-mester oklevelet vehetett át

Balogh Ádám, Csapó Zoltán, Hodvogner Csaba, Kóczán Zsolt, Papp Gyula, Szigethi Péter és Szilágyi Tamás. Burkolómester lett: Kovács István, Sáli Barna József, Stefánich Balázs és Weimann Krisztián. Pincérmesteri oklevelet vehetett át: Balogh László, Bende Lilla, Borsos Krisztián, Gulyás Csaba György, Horváth Barnabás, Horváth Zsolt, Marosi Rezső és Vörös Imre.  

Teljes verzió