Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zsidó új év ünnepe

A zsidó új év ünnepe

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Az 5781. zsidó új évet köszöntötték vasárnap délután a papréti ortodox zsinagógában a Sopronért Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriumának szervezésében. A zsidó újévkor arra emlékeznek, hogy az Örökkévaló a teremtés ötödik napján megalkotta az embert.

Dr. Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy a zsidó új év héber neve, a rosh hashana szó szerinti fordításban nem az év kezdetét jelenti, hanem az év fejét. Vagyis az újév napja úgy viszonyul az év többi napjához, mint a fej a testrészekhez. A polgármester kiemelte: Sopron gazdag zsidó hagyományokban és kulturális emlékekben. Ezeket meg kell őrizni, be kell mutatni.  

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a papréti zsinagóga a hitközségnek köszönhetően egyre aktívabban kapcsolódik be a helyi kulturális életbe, hiszen koncerteket és megemlékezéseket tartanak az épületben.

Bühler András, a hitközség elnöke hangsúlyozta: a rosh hashana ünnepe adja az élet körforgását. Ez nem a mulatságok ideje, hanem a számvetésé.

Az ünnepségen a résztvevőket Rádonyi László, az alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte.

Kapcsolódó cikkek