Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A vese világnapja
illusztráció

A vese világnapja

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Idén is megtartják a vese világnapját. Több mint 100 ország csatlakozik már 13 éve a programhoz, amelyet március második csütörtökén szerveznek.

A Soproni Gyógyközpont idén is ingyenes szűrővizsgálatot tart a vese világnapjának alkalmából a járóbeteg-diagnosztikai tömb földszintjén. A világnap célja a korai egészségnevelés, az időben történő figyelemfelkeltés a vesebetegségek megelőzésére. Ezek tünetszegényen, alattomosan kezdődhetnek, így nagyon gyakori az elkésett diagnózis.


– A 2018. év témája a női egészség, az idei vese világnap március 8-ra, a nemzetközi nőnapra esik – mondta el a Soproni Témának dr. Pálvölgyi Nóra nefrológus főorvos.


– A WHO a nők fokozott egészségügyi kockázatát választotta témául. Egyfelől annak kapcsán, hogy bizonyos társadalmi kultúrákban a nők egészségügyi ellátása kisebb hangsúlyt kap, így a betegség felfedezésének esélye rosszabb. Ugyanakkor a terhesség során mind az anyai, mind a magzati kockázatot, koraszülések, illetve halálozások előfordulását igen jelentősen megnöveli egy fel nem fedezett vesebetegség. Másfelől a nők esetében bizonyos vesét érintő betegségek előfordulása gyakoribb lehet. Ilyenek a felfelé terjedő húgyúti fertőzések, melyek vesemedence-gyulladást okozhatnak az anatómiailag rövidebb húgycső miatt. Fiatal korban ennek fokozott kockázatát jelenthetik a felelőtlen, gyakorta váltogatott szexuális kapcsolatok, idős korban az inkontinencia problémája.

A két korosztály esetén egészen más a tennivaló, az orvosi munka, a felvilágosító–egészségnevelő oktatás feladata. Maga a terhesség is egy fokozott kockázati állapot, a ritka, de súlyos terhességi toxémia heveny veseelégtelenséghez vezethet. A rendszeres terhesgondozás, a vizelet szűrése megelőzheti a problémát. A nőket gyakrabban érinti az SLE nevű szisztémás autoimmun betegség, melynek leggyakrabban érintett szerve a vese. A vesetünetek felismerése kapcsán válhat nyilvánvalóvá a betegség, mely azt követően kezelhető.


A 2018-as vese világnapi akció célja, hogy az érintettek és a társadalom is tudatosabbá váljanak a nőket érintő veseártalmakkal kapcsolatban. A szűrővizsgálatok a családorvosokkal együttműködve mindenki számára hozzáférhetők (vérvétel, vizeletteszt, ultrahang),  a terhesgondozás idején mindez automatikusan zajlik.

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.