Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A város útja a jövő útja
Sopronig ér a gyorsforgalmi út, így városunk és Győr között negyvenöt percre csökkent a menetidő. Felvételünk a szennyvíztisztító telepnél készült. Fotók: Filep István

A város útja a jövő útja

| P. Horváth László | Városi hírek

– Elkészült az M85-ös autót, ami egy új korszak kezdetét jelenti a város életében. Sorsszerű, hogy pont a népszavazás centenáriumához közeledve köti be Magyarország kormánya Sopront a magyar gyorsforgalmiút-hálózatba – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Pályán vagyunk, Soproni Téma, 2020. december 16.), múlt szerdán átadták a forgalomnak az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna és Sopron közötti szakaszát. A járványhelyzet miatt helyszíni átadást nem lehetett tartani, így a beruházásban érintett politikusok videóüzenetben osztották meg gondolataikat.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere hangsúlyozta: – Elkészült az M85-ös autót, ami egy új korszak kezdetét jelenti a város életében. Van abban valami sorsszerű, hogy pont a népszavazás centenáriumához közeledve köti be Magyarország kormánya Sopront a magyar gyorsforgalmiút-hálózatba. Ez az út nemcsak egy aszfaltcsík, nekünk a fejlődés útját jelenti, amely a jövőbe

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője így fogalmazott: – Történelmi időszakot élünk, hiszen Sopron és térsége évtizedek óta várta, hogy egy négysávos úton összeköttetésbe kerüljön Győrrel. Most 51 kilométer készült el, és ezzel nemcsak gyorsabb lett a közlekedés, hanem a térségben élők számára új gazdasági lehetőségek is megnyíltak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, a koronavírus-járvány az egész világot, így hazánkat is megtorpanásra kényszerítette. A megfelelő közlekedési infrastruktúra elengedhetetlen a jól működő, eredményes gazdasághoz. Az 51 kilométeres útszakasz, a hozzá tartozó pihenők, vadátjárók és csomópontok tehát a térségben élő családok biztonságos közlekedését, valamint a helyi vállalkozások sikerét egyaránt szolgálják.

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, az útnak komoly népességmegtartó ereje van. A most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően időben közelebb kerülnek a megyei jogú városok, és ezzel arra tudják ösztönözni a falvakban élőket, hogy maradjanak helyben.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) közötti 6,4 kilométeres szakaszon jelenleg a pályaszerkezet építése zajlik. Felidézte egyúttal, novembertől napi huszonnégy órában dolgoznak a Bécsi-domb alatt átvezető alagút kiépítésén. Az V., országhatárig vezető útszakasz átadási határideje 2024. június vége.

Kapcsolódó cikkek