Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A város működése a tét
A Lőver uszoda havonta mintegy 25 ezer látogatót fogad, bezárása ellehetetlenítené a gyermekek úszásoktatását is. Fotó: Soproni Téma-archívum

Dr. Farkas Ciprián: Ebből a válságból is megerősödve kerülünk ki

A város működése a tét

| Munkatársunktól | Városi hírek

Exkluzív interjút adott a Soproni Témának dr. Farkas Ciprián. A polgármester kitért a takarékossági intézkedések hátterére, kiemelve, hogy az emberek biztonsága az első, és együttműködést kért a soproniaktól.

– Polgármester úr, ma már mindenki előtt ismert, hogy energiaválság alakult ki az orosz–ukrán háború és a téves brüsszeli szankciós politika miatt. A válság egyik következménye az egész Európát sújtó infláció. Mindez hogyan csapódik le az önkormányzatnál?

– Az energiaválság Európa minden városát, így Sopront is rendkívüli nehézségek elé állítja. Mára világossá vált, hogy Brüsszel szankciós politikája nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt mondták, hogy a szankciók Oroszországnak fognak fájni, így az véget vet a háborúnak. Nem így lett. Oroszország a szankciók következtében extraprofitra tesz szert az energiahordozók megnövekedett világpiaci árából, miközben a háború elhúzódására számíthatunk. A szankciók valójában ránk, európai emberekre róják a legnagyobb terheket. Szankciós felárat fizetünk a villanyért, a gázért, ami az önkormányzat költségvetési tervét is felülírja. Az idei évben 1,5 milliárd forintra nőttek városunk energiaköltségei, ami 2023-ra már a 4,3 milliárd forintot is elérheti. A város működőképességének megőrzése a tét.

– Ezért hozott takarékossági döntéseket a képviselő-testület?

– A kialakult helyzet minden egyes várost takarékosságra kényszerít. A bajt nem mi okoztuk, de nekünk kell azt megoldanunk. A költségvetés egyensúlyának megőrzése, a város működésének biztosítása a cél. Mi a soproni emberek oldalán állunk, így szóba sem jöhetett, hogy adóemelésekkel válaszoljunk a kihívásokra. Éppen ezért megvizsgáltuk, hogy az önkormányzat hol és milyen területeken tud spórolni a saját kiadásain. A Soproni Múzeum esetében elrendelt nyitvatartási szünettel, valamint a díszkivilágítások lekapcsolásával és az energiatakarékosabb közvilágítással több százmillió forintot takarít meg a város. Mindez lehetővé teszi, hogy a bölcsődék, az óvodák és az iskolák zavartalan működése a jövőben is biztosított legyen.

– A városházán miképp csökkentik a költségeket?

– A takarékosság alól mi sem vagyunk kivételek. A polgármesteri irodában a hőmérsékletet 18 fokra állítottuk, éppúgy, mint a városháza épületének bármely helyiségében. Az energiaválság hatásait tehát a bőrünkön érezzük. Azért dolgozunk, és azért takarékoskodunk, hogy a soproni embereket megvédjük azoktól a szankciós feláraktól, amelyek az önkormányzatot sújtják.

– Ahogyan a történelmünkben már számtalanszor megcselekedtük, úgy most is legyőzzük a nehézségeket – mondta ­lapunknak dr. Farkas Ciprián. Fotó: Griechisch Tamás

– Sokakat meglepett, hogy az uszoda nyitva tartását nem korlátozzák. Ez presztízskérdés?

– Szó sincs presztízskérdésről. Gyermekeink egészséges fejlődése az egyetlen szempont, ami miatt a Lőver uszoda nyitva tartása mellett döntöttünk. Az uszoda havonta mintegy 25 ezer látogatót fogad, bezárása ellehetetlenítené a gyermekek úszásoktatását, a gyógyúszást és a versenysportolók lehetőségeit nemcsak Sopronban, hanem az egész térségben. Csak az Úszó Nemzet Program keretében hetente mintegy 1500 soproni és környékbeli gyermek vesz részt úszásoktatásban, ami kiegészül a középiskolások úszásoktatásával, a bébiúszással, a sérült gyermekek úszásával, a sort pedig még hosszan folytathatnánk. Sok ezer gyermekről és családról van szó.

– A gyalogátkelőhelyek biztonsági világítása megmarad?

– A biztonság az első. Itt nem lehet és nem is szabad spórolni. A közvilágítás takarékos működése semmilyen formában nem veszélyeztetheti a gyalogos-átkelőhelyek biztonságát. Arra kértük a szolgáltatót, hogy a város minden egyes gyalogos-átkelőhelyén garantálja a jövőben is a megfelelő közvilágítást.

– Az ellenzék Sopronban is visszautasította, hogy a kormány és a városvezetés még mindig az egykori Gyurcsány kormányra mutogat. Ez egyfajta felelősségáthárítás, vagy valóban van aktualitása a kérdésnek?

– Gyurcsány Ferenc nemcsak a múlt embere, hanem a baloldal jelenlegi vezetője is egyben. Az egykori kormányfő ezt nem is tagadja. Erről beszélt nemrég egy interjúban, és erről árulkodik az úgynevezett árnyékkormány felállítása is. A Gyurcsány vezette baloldal a brüsszeli szankciók oldalán áll, és mindent elkövet annak érdekében, hogy megnehezítse Magyarország helyzetét az európai színtéren. Számukra a hatalom az első, a cél pedig szentesíti az eszközt. Ezt itt, Sopronban is a lehető leghatározottabb módon visszautasítjuk.

– Az elmúlt évtizedben Sopron olyan fejlődési pályát futott be, ami nagyon ritka a város életében, de országosan is kiemelkedő. Most csendesebb szakasz következik. Ön miképp látja, lesz kilábalás ebből a helyzetből, s ha igen, mikor? Sopron hogyan élheti túl a következő időszakot?

– Az elmúlt évtized Sopron korábban soha nem látott fejlődését hozta el az itt élő emberek szorgalmának és a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Rengeteg fontos fejlesztés valósult meg, amelyre méltán lehetnek büszkék a soproniak. A munka azonban nem ért véget. A közös terveinkről nem mondtunk le. Hiszek abban, hogy ebből a válságból is megerősödve kerülünk ki. Egy nagyszerű város vagyunk. Ahogyan a történelmünkben már számtalanszor megcselekedtük, úgy most is legyőzzük a nehézségeket. Ehhez együttműködés, közös cselekvés és közös kiállás szükséges. Mi, soproniak ebből is jelesre fogunk vizsgázni.

Kapcsolódó cikkek