Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tudomány ünnepe
Náhlik András rektor, Lovász László MTA elnök, Mátyás Csaba akadémikus és Török Ádám, az MTA főtitkára újabb fát ültetett el az akadémiai emlékerdőben Fotó: Pluzsik Tamás

A tudomány ünnepe

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A 194. hársfa elültetésével és koszorúzással emlékeztek gróf Széchenyi Istvánra, a Magyar Tudományos Akadémia alapítójára.

– A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat előestéjén szoktunk összegyűlni itt, Nagycenken, hogy felidézzük a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, gróf Széchenyi Istvánnak történelmi tettét, és tisztelegjünk emléke előtt. Rendhagyó módon most a legnagyobb magyar születésnapján jöttünk el ide – fogalmazott a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban rendezett megemlékezésen Lovász László. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke ezt követően a jelenlévőkkel, így a Soproni Egyetem, Sopron város és Nagycenk önkormányzata, valamint intézmények és társadalmi szervezetek képviselőivel koszorút helyezett el gróf Széchenyi István sírjánál. 

A megemlékezés a sopronpusztai akadémiai emlékerdőben folytatódott, ahol prof. dr. Náhlik Andrásnak, a Soproni Egyetem rektorának köszöntő szavait követően Török Ádám Széchenyit idézte: „Az emberi nemnek hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen”. Ünnepi beszédében az MTA főtitkára kiemelte, hogy a tudomány ünnepén Széchenyi páratlan életműve előtt tisztelgünk.

A megemlékezés befejező aktusaként a tudomány képviselői elültették az emlékerdő 194. hársfáját, amely a Magyar Tudományos Akadémia alapítása óta eltelt évek számát jelképezi. 

Kapcsolódó cikkek