Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A továbblépés esélye
Kövér László Fotó: Griechisch Tamás

Kövér László: „Következmények nélkül még egyszer nem hibázhatunk!”

A továbblépés esélye

| Munkatársunktól | Városi hírek

Kövér László, az országgyűlés elnöke interjút adott a Soproni Témának, amelyben többek között arról beszélt, hogy az április 8-i választás tétje kettős: egyrészt megmaradnak-e azok az eredmények, amelyeket közösen értünk el, másrészt pedig – ha az ellenzék kerül hatalomra – kérdésessé válhat magyarságunk és hazánk léte.

– Elnök úr, az elmúlt hetekben felerősödtek azok a vélemények, hogy az április 8-i választás tétje egyben Európa jövője is. Valóban erről van szó? Miben különbözik a mostani választás a korábbiaktól?
– Minden választás előtt elmondtuk, hogy sorsdöntő lesz, és azok is voltak, gondoljuk csak végig, hogy mit veszítettünk és nyertünk egy-egy alkalommal. Az idei választás azonban felülmúlja a korábbiakat, hiszen nemcsak arról van szó, hogy sikerül-e megvédeni közös eredményeinket, s folytatható lesz-e az a gazdaság- és társadalompolitika, amely fejlődési pályára állította az országot, hanem arról is szól, hogy Magyarország egyáltalán megmaradhat-e a magyarok országának. Azonban nemcsak a mi sorsunkat, hanem Európa sorsát is befolyásolja az április 8-i országgyűlési választás, ugyanis az is a tétje, hogy az európai migrációs politikában Magyarország tudja-e a visegrádi négyek mellett segíteni szövetségeseit, mert egyre többen vagyunk, gondoljunk csak az osztrák vagy az olasz választásra. Ezek azt mutatják, hogy fordulat következhet az európai migránspolitikában. Abban az esetben, ha az áprilisi választásokon Magyarország elbukik, akkor ez a szövetség és ez a kvóta elleni harc megszakad, és sötét jövő vár Európára.
– Kérem, térjünk vissza határainkon belülre! Honnan hová jutott az ország az elmúlt 8 évben?
– Az eredményeket, amelyeket közösen értünk el, hosszasan lehet sorolni. 2010-ben szó szerint a gazdasági, szervezeti és morális csőd széléről húztuk vissza az országot. Helyreállítottuk a közbiztonságot. Csak néhány fontos sikert említek. Ilyen, hogy megszüntettük a gyermekéhezést. Napjainkban 454 ezer tanuló ingyen étkezik a 2010-es 92 ezerrel szemben. A foglalkoztatottak száma 3,7 millióról 4,4 millióra emelkedett. A családi adókedvezmény a kétgyerekes családok esetében 0 forintról havi 35 ezer forintra nőtt. Támogatjuk az otthonteremtést. Tiszteljük és megbecsüljük a nyugdíjasokat: ezt bizonyítja a nyugdíj-kiegészítés, a nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány is. Mindezek alapja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye fokozatosan javult, ma már 4 százalékos a GDP növekedése, és ez a tendencia a következő években is megmarad, ha folytatódik a mostani gazdaságpolitika. Ezek az eredmények csak a jéghegy csúcsai, hiszen nem említettem például a rezsicsökkentést – amelynek legutóbbi példája a 12 ezer forintos jóváírás a februári fűtési számlából –, a minimál- és általában a bérek emelkedését, az adócsökkentéseket, s még sok minden mást sem.
– Nem említette a biztonságot, pedig ez az emberek közérzetének egyik fontos pillére. Mindenki fontosnak tartja, hogy nyugodtan, félelem nélkül élhessünk.
– Jeleztem, hogy helyreállítottuk a közbiztonságot, és ami ezzel szorosan összefügg: megvédtük az országot a migránsáradattól. Most nem térek ki a részletekre, de tény, Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országává vált. Az április 8-i választásnak ez is tétje, ugyanis ha az ellenzék nyer, akkor senki sem mentheti meg az országot az ellenőrizhetetlen migrációtól, s veszélybe kerül hétköznapi biztonságunk is.
– Ezen túlmenően mi lesz, ha mégis az ellenzék kerül hatalomra?
– Erre már sajnos láttunk példát. Emlékezzünk csak a 2002-es választások utáni helyzetre! Mindent eltöröltek, ami kedvező volt az embereknek, aztán rohamtempóban tették tönkre az egész országot. Végül egy hajszál mentett meg bennünket a teljes csődtől. Ne legyenek illúzióink! Most is ez következne! Tanulnunk kell a 2002-ben elszenvedett vereségből. Még egyszer nem hibázhatunk, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Mert akkor az emberek mindent elveszítenek, amiért az utóbbi nyolc évben megküzdöttek. Tudom, mi sem vagyunk tökéletesek, követtünk el hibákat, de meggyőződésem, hogy ennél más kormányok sem teljesítettek volna jobban.

Kapcsolódó cikkek