Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szemünket is védjük nyáron a káros sugárzások ellen!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az ultraibolya-sugárzás káros a szemre, ezért védekezzünk UV-szűrős napszemüveggel! A gyerekek szeme a teljesen tiszta törőközegek miatt még védtelenebb, ezért számukra különösen ajánlott a kalap vagy sildes sapka és a napszemüveg viselése.

– Szemünk éppúgy kitett a káros UV-sugárzásnak, mint a bőrünk, bár a következmények főként időskorban jelentkeznek – mondta el a Soproni Témának dr. Cseke István osztályvezető főorvos, a Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályának vezetője. – Ezért különösen nyáron fontos gondoskodnunk nemcsak magunk, de gyermekeink látásának megóvásáról. A káros sugárzás ugyanis összeadódik. Nem kell épp a napba nézni ahhoz, hogy retinánkat erős fényhatás érje, legfőbb szerepe a környezetből visszavert sugárzásnak van. 

A víztükör, a világos felületek – a strand homokja közelében védjük tehát szemünket, használjunk napszemüveget, széles karimájú kalapot, illetve 11 és délután 3 óra között tartózkodjunk árnyékos helyen! A kert zöldje a szemnek is jótékony hátteret jelent.
Napszemüveg-választásnál legalább olyan fontos a lencse minősége, mint a fazon. Olyat keressünk, amely megfelelően szűri az ibolyántúli sugarakat is – ezt a ráírt „UV 400” jelzés igazolja –, és oldalról is megfelelően árnyékol! Egy napszemüveg nem feltétlenül attól minőségi, hogy sokba kerül, ettől függetlenül mindenképpen javasolt optikai üzletben vásárolni, ha valóban óvni szeretnénk szemünk egészségét.


– A strandok medencéiben előforduló kórokozók, fertőtlenítő szerek gyulladást okozhatnak – tette hozzá a szakember. – Az érzékeny szeműeknek emiatt érdemes inkább természetes vizekben fürdőzniük. A hőségben különös gondot fordítsunk a folyadékpótlásra, a légkondicionáló okozta száraz levegő hatását pedig nedvesítő műkönnyekkel is mérsékelhetjük.


Az úgynevezett „mediterrán diéta” kifejezetten kedvez a jó látás megőrzésének is, a mélyzöld és narancssárga zöldségek, gyümölcsök a bennük lévő antioxidánsok révén védenek, a halak pedig omega 3 zsírsavakkal és zsírban oldódó vitaminokkal járulnak hozzá szemünk és egész szervezetünk egészségéhez.

Kapcsolódó cikkek