Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szakképzés jövőjéről
A Handler-iskolában tartott tanácskozáson részt vettek a helyi és térségi gazdálkodó szervezetek képviselői, az általános iskolák igazgatói, valamint a szakképzésben dolgozó pedagógusok is Fo

Februárban ingyenes német és angol nyelvtanfolyamok indulnak

A szakképzés jövőjéről

| P. Horváth László | Városi hírek

Szakmai konferencián mutatták be a Soproni Szakképzési Centrumban lezárult főbb fejlesztéseket, valamint tanácskoztak a szakképzés aktuális kérdéseiről. Elhangzott: a városban és a térségben élő felnőttek számára nyelvi képzést indítanak.

A helyi és térségi gazdálkodó szervezetek képviselői, az általános iskolák igazgatói, a szakképzésben dolgozó pedagógusok részvételével tartottak tanácskozást az elmúlt héten a Handler szakképző iskolában.

A rendezvényen Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója mint házigazda összefoglalta a hozzájuk tartozó intézményekben lezárult fejlesztéseket, illetve szólt a közelgő felvételi eljárásról és a hozzá kapcsolódó pályaválasztásról is. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője felidézte: Sopron és környéke jó idegenforgalmi adottságokkal rendelkezik. A fejlesztés irányait Pölöskei Gáborné ismertette. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint fontos, hogy már az iskolában piacképes gyakorlati tudást szerezzenek a fiatalok. Dr. Fodor Tamás polgármester arról beszélt, hogy a szakképzésnek alkalmazkodnia kell a változó gazdasági kihívásokhoz.

Jól képzett szakemberekre van szüksége a piacnak, emiatt fontos az intézmények, eszközök folyamatos megújítása, továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a gyakorlati képzésekre, valamint az életpályamodell kialakítására. Kiemelt szerep jut a szakmai szervezetekkel való együttműködésnek, miként annak is, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok mind több bemutató programon vehessenek részt.

A tanácskozás keretében adták át hivatalosan a Handler szakképző iskolában a közelmúltban elkészült beruházásokat. Ennek során – a kormány támogatásának eredményeképp – közel kétszázmillió forintból újult meg egyebek mellett az energetikai rendszer, korszerűsítették a tetőt, kicserélték a nyílászárókat, illetve kiépítették a napelemes rendszert is. A jövőben pedig tervezik, hogy beépítik a tetőteret.

A konferencián elhangzott: a 16–65 éves középfokú vagy szakképesítéssel rendelkezők számára nyelvi képzés indul a Soproni Szakképzési Centrum tagintézményeiben. Az érdeklődők angolul és németül tanulhatnak ingyen, a tanfolyam hossza 120 óra. A záróvizsgáról tanúsítványt kapnak a képzésben részt vevők. Erre a célra, illetve a szükséges labor, valamint a nyelvtanításhoz kapcsolódó eszközfejlesztésre, ugyancsak a kormányzati támogatásnak köszönhetően, 120 millió forint fordítható. A kezdeményezés februárban indul, és egészen 2021. november 30-ig tart.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek