Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni bor ünnepe
Fotó: Filep István

Ilyenek voltak a Soproni Szüreti Napok!

A soproni bor ünnepe

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A bor nem csupán egy ital, hanem a kultúránk része – mondta az idei Soproni Szüreti Napok megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester. A programnak ezúttal is az Erzsébet-kert adott otthont.

Csengő borospoharak és önfeledt kacajok – péntektől vasárnapig programokkal és emberekkel telt meg a soproni Erzsébet-kert. Tavaly költözött át a szüreti napok a belvárosból a kertbe, a helyszín pedig ezúttal is kiválóan vizsgázott. A rendezvény pénteken délután a néptáncosok fellépésével kezdődött. A megnyitó résztvevőit Molnár Ákos köszöntötte. A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: ezúttal is fontos esemény a borászok életében a szüreti napok.

Korda György és Balázs Klári volt a szüreti napok egyik legnagyobb sztárformációja. A Reptér című ikonikus dalukat kétszer is elénekelték. Az eseményen a soproni borászok legkiválóbb nedűiket kínálták, de bemutatkoztak kézművesek is. Fotók: Filep István

– A Soproni Szüreti Napok a bor ünnepe a leghűségesebb városban. A bor pedig nem csupán egy ital, hanem a kultúránk része – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – Sopronban évszázadok óta foglalkoznak bortermeléssel, és hisszük, hogy ez évszázadok múlva is így lesz.

A polgármester Márai Sándor szavaival nyitotta meg a rendezvényt. Ahogy idézte: „A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett.”.


A beszédek után dr. Farkas Ciprián, Molnár Ákos, valamint a városban vendégül látott testvértelepülés, Bolzano delegációjának tagjai közös szőlőpréseléssel indították a mulatságot.


A hétvégén számtalan ismert zenekar és énekes fellépett az Erzsébet-kertben. Népszerű volt Zséda, valamint az R-GO szombati koncertje. Szikora Róbert a színpadon azt mesélte, hogy gyermekként a dédnagymamája beszélt neki Trianonról, majd úgy fogalmazott, hogy a döntéssel nem minden veszett el, hiszen „1921 decemberében a Mikulás visszahozott egy darab földet, Sopront.”. Az énekes saját bevallása szerint mindig szívesen jön városunkba. Vasárnap ismét folytatódott a „telt házas” koncertek sora. Nagy tömeg fogadta Pataky Attilát, de talán a legnagyobb ováció Korda György és Balázs Klári kettősét várta. Az énekes házaspár fellépésén nagymamáktól unokákig minden korosztály megfordult.


Borlovagok: Szombaton tartották az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus soproni legációja avató ünnepségét. A menet a Rejpál-házból indult, majd mazsorettekkel és zenekarral vonult a Kecske-templomhoz. Itt a hat új belépő letette esküjét, valamint hét tagot előléptettek. A program vacsorával zárult.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek