Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni bor ünnepe
Jó hangulatú szüreti napokat tartottak a Várkerületen, a látványpréselésben dr. Farkas Ciprián tanácsnok is részt vett. A mustot bárki megkóstolhatta. Fotók: Griechisch Tamás

Tizenhét helyi termelő borait lehetett megkóstolni

A soproni bor ünnepe

| P. Horváth László | Városi hírek

Nagyszabású szüreti mulatságot tartottak az elmúlt hétvégén Sopronban. A kékfrankos fővárosában borászok, termelők együtt ünnepeltek a kilátogató helyiekkel és az ide érkező turistákkal.

A pénteki megnyitón dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsok a Mária szobornál felállított színpadnál köszöntette a megjelenteket.

– Az évnek ebben a szakában süvegeljük meg a borászokat, és biztosak lehetünk benne, hogy idén is a legjobb borokat kóstolhatjuk meg – fogalmazott dr. Farkas Ciprián. – Sopronban a bor gazdasági tényező is, hiszen sok családnak biztosít megélhetést a szőlő. Emellett turisztikai tényező, hiszem ugyanis, hogy Magyarországon városunkban termesztik a legjobb kékfrankost. Végezetül, de nem utolsó sorban a helyi identitás, a soproniság elengedhetetlen része.

A megnyitóbeszéd után dr. Farkas Ciprián és Csiszár Szabolcs városi sportfelügyelő – a borlovagok kíséretében – a közeli látványpréshez vonult. Itt jelképesen kipréselték a szőlőt, a mustot pedig bárki megkóstolhatta.

A hétvégi rossz időjárás ellenére sokan látogattak ki a Várkerületre, illetve a belvárosba.

Bschaden János és felesége, Katalin évtizedek óta részt vesz a szüreti napokon. – Szeretjük a soproni borokat, ezen az alkalmon pedig sok termelő kékfrankosát kóstolhatjuk meg – mondta lapunknak Katalin. – Találkozunk az ismerőseinkkel, jókat beszélgetünk. A férjem családja régebben sokat foglalkozott szőlővel, poncichterek voltak. Jómagam is elkészítem a babos ételeket. Egy nagyon közeli rokonunk a Pendelyes táncegyüttesben táncol. Büszkék voltunk az előadására.

Bschaden János és felesége, Katalin évtizedek óta részt vesz a szüreti napokon

A szüreti napokra kilátogató helyiek és az ide érkező turisták tizenhét termelő borait kóstolhatták meg. Emellett volt többek között kézműves kirakodóvásár, valamint finom sült és kelesztett ételek is várták a megéhezett fesztiválozókat. A színpadon késő délutántól estig folyamatosan váltották egymást a kulturális programok, zenészek, táncosok.

A belvárosban is tartottak kísérőrendezvényeket. A Városház utcában felállított sátorban szőlős–babos, azaz régi poncichter ételeket, süteményeket lehetett kóstolni, a gyerekeket játékpark várta. A Soproni Múzeumban pedig borcímke-kiállítás nyílt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek