Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A skótok nagylelkűsége

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Ezek a gesztusok cáfolják azokat a közkeletű ismérveket, hogy a skótok fukar emberek, »skótok«, másrészt meg, hogy a szurkolóik csak isznak és verekednek egy-egy meccs kapcsán. Nos, a példa mutatja, hogy sokszor felületesen ítélünk meg embereket, sőt, akár nemzeteket is.”

Nem tudom, mennyire keltette fel olvasóink érdeklődését az a március végi magyar–skót válogatott meccs (0–1) kapcsán napvilágra került információ, miszerint a skót válogatott szurkolói 1,7 millió forinttal támogatták az egyik budapesti óvodát. Az összeg így első hallásra nem sok, de ha úgy számolunk, hogy ez az adomány újabb adakozók pénztárcáját nyithatja ki, akkor máris jelentős eseményről szólt a híradás. S nem csak azért, mert a támogatást a skót nagykövet adta át ünnepélyes körülmények között.

Mint számomra is kiderült, „a skót nagylelkűség hagyománya” a XIX. század közepére nyúlik vissza, de napjainkban már a 2003-ban alapított Tartan Army Sunshine Appeal alapítvány szervezi a szurkolói adományozásokat. Ennek a legfontosabb ismérve, hogy a csapatot idegenbe elkísérő szurkolók minden országban támogatnak egy gyerekekkel foglalkozó intézményt vagy szervezetet. A magyarországi adományozás sorrendben a 66. volt a kezdetek óta.

Ennyi a hír, de számomra sokkal több van mögötte. Ezek a gesztusok cáfolják azokat a közkeletű ismérveket, hogy a skótok fukar emberek, „skótok”, másrészt meg, hogy a szurkolóik csak isznak és verekednek egy-egy meccs kapcsán. Nos, a példa mutatja, hogy sokszor felületesen ítélünk meg embereket, sőt, akár nemzeteket is. Persze van ennek a szép történetnek másik olvasata is. Nevezetesen, hogy megtanulhatnánk tőlük az ilyen – sokszor csak szimbolikus értékű, de nem lebecsülendő, máskor meg valóban érdemi – gesztusokat, így is növelve országunk és a magyar emberek presztízsét. (Az más kérdés, hogy a játékukat látva a fociban is tanulhatunk tőlük.) Már csak azért is, mert meggyőződésem, hogy a mi szurkolóink is fogékonyak az ilyen tettekre, hiszen nálunk is nagy hagyománya van a segítségnyújtásnak.

Legyen szó akár itthoni vagy külföldi emberekről, településekről. A skót példa tehát sokkal többet jelent a pénzügyi támogatásnál. Megmutatja, hogy milyen nagyszerű emberek, s hogy szolidárisak más nemzetekkel, éppúgy, mint a magyarok, csak mi más módon segítünk az elesetteken. A skótok nagylelkűsége azonban így is követendő.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”