Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A segítőket ünnepelték
Lipták Sándorné Kun Szilviától, a Vöröskereszt megyei igazgatójától, dr. Tóth Zsuzsannától és Barcza Attilától vette át az elismerést Fotó: Griechisch Tamás

A segítőket ünnepelték

| P. Horváth László | Városi hírek

A Vöröskereszt világnapja alkalmából Sopron–Balfon köszöntötte a megyei Vöröskereszt a segítőket.

A megjelenteket Széles Sándor kormánymegbízott köszöntötte. Ezt követően Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője arról szólt, hogy azokra, akik ezen a jeles alkalmon kitüntetést kapnak, méltán lehetünk büszkék, ugyanis feledhetetlen érdemeik vannak az önkéntesség területén. De ugyanígy büszkék lehetünk a Vöröskereszt megyei szervezetére, amely rendre leküzdi az akadályokat, csak hogy segíteni tudjon a rászorulókon. Dr. Tóth Zsuzsanna megyei elnök beszédében felsorolta azon – sikeres – pályázataikat, amelyekkel bővíteni tudják a humanitárius tevékenységüket. Emellett munkaerőpiaci szolgáltatásokban működnek majd együtt a munkaügyi központokkal. 

A beszédek után következett a díjak átadása, a világnap alkalmából a megyéből összesen tizenegyen vettek át elismerést. A legrangosabb, gyémánt fokozatú kitüntetést az 1953 óta Vöröskereszt tag soproni Lipták Sándorné érdemelte ki. A méltatásban elhangzott, hogy a korábbi tagokból 1978-ban alapította meg a Vöröskereszt jereváni alapszervezetét. A rangos díjat egyébként azok vehetik át, akik a választott testületekben, illetve a Vöröskereszt különböző szakterületein kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeznek. 

A vöröskeresztes világnapról

A Nemzetközi Vöröskereszt világnapján világszerte az alapító, Jean Henry Dunant születéséről emlékeznek meg, aki az 1859-es solferinói csatában látott borzalmak nyomán, 1863-ban hívta életre a Nemzetközi Vöröskeresztet. A kezdeményezés Magyarországon is hamar követőkre talált, hiszen 1881-ben alapult meg Magyar Szent Korona Országai Vöröskereszt Egylet, amelynek utódszervezetei azóta is sikeresen működnek. A Vöröskeresztre mindig jellemző volt az innováció és a sokszínűség.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 
A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.