Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A rablóvár nyomában
Ifj. Kertész Ferenc túravezető (j) szívesen megmutatja a turistáknak, hogy hol lehetett Macskakő vára. Fotó: Filep István

Az erődítmény lakói sokáig rettegésben tartották Sopront A rablóvár nyomában

A rablóvár nyomában

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Régi rejtélyt poroltak le a Maderspach Kommandó tagjai, akik Macskakő elfeledett rablóvárának felkutatására vállalkoztak a közelmúltban. A csapat ritka térképek segítségével érdekes nyomokra bukkant.

Erdő mélyén megbújó romok maradtak csupán a várból, amelynek lakói a 15. században sokáig rettegésben tartották Sopront. – A határsáv megszűnése után sem kutatták az erődítmény helyét, ezért fogtunk bele az akciónkba – emelte ki ifj. Kertész Ferenc túravezető, a Maderspach Kommandó tagja.

A vár kutatását az nehezíti, hogy egymástól távol vannak a helyéről árulkodó nyomok. A csapat tagjai az eddigi tanulmányok elolvasása mellett átböngésztek olyan térképeket is, amelyek nemrég még szinte fellelhetetlenek voltak, azonban mára elérhetőek lettek az interneten. – Így találtunk egy titokzatos várhelyet, egy Macskakő nevű forrást, két mészégetőt, és következtetéseket vonhatunk le a régi dűlőnevekből is.

A csoport mintegy 20 kilométeres expedíció során személyesen is felkereste a földabroszokon találtakat és azokat a nyomokat is, amelyeket a nép a várhoz köt. – Szinte megközelíthetetlen helyekre is bementünk. Megnéztük a Zsivány-barlangnál található mészégetőt, ugyanis az utolsó bakonyi betyár, Oroszlán Pali történetét megörökítő Takáts Kálmán leginkább ezt tartotta a rablóvár romjainak. Az elméletet azonban kutatások és térképek cáfolják. Szintén a Szárhalmi-erdőben, az egykori Szent Antal-szobornál, a rengeteg mélyén találtunk egy feneketlennek tűnő kutat, amely lehetett akár a váré is. A forrásokban leírt jellegzetes szikla nyomait is kerestük. Előfordulhat, hogy kőfejtő felett magasodott a vár. Ilyenből több mint egy tucat található a Ruszt–Rákosi-dombhát magaslatain. Egy közülük pont a Macskakő dűlő felett, a Boglár-hegyen rejtőzik az erdőben, illetve a Mithras-szentély feletti rengetegben is találtunk bolygatott területeket.

A keresés állomásait a Maderspach Kommandó túrán is bemutatta az érdeklődőknek.

Ahogy Házi Jenő történész leírta, nincs még egy olyan vár hazánkban, amely rövid fennállása során annyira hírhedté vált volna, mint Macskakő vára. Az erődítmény története összekapcsolódik Sopron 1441-es elzálogosításával. Ekkor Erzsébet királynő IV. Frigyes német király rendelkezésére bocsátotta városunkat, aki Ebersdorfer Zsigmondot nevezte ki városkapitánynak. Ő visszaélt hatalmával, és Benedek győri püspök halála után lefoglalta annak birtokát, Fertőrákost. Ennek biztosítására építtette fel Macskakő várát. Az erődítmény pár év alatt rablóvárrá züllött. Mátyás király idejében a husziták bástyájává vált, végül 1464-ben rombolták le.

Kapcsolódó cikkek