Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A nyugalom éve

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”

Ismét átsuhant felettünk egy esztendő. Ezekben a napokban, az ünnepi készülődés mellett, ki-ki számot vethet azzal, hogy milyen hónapokat hagyott maga mögött. Milyen éve volt egy közösség tagjaként és milyen magánemberként, családja körében. Összességében mi, soproniak jó évet zárunk. Örülhetünk, hogy folytatódott a város fejlesztése, és a következő évben több program is befejeződik. Jó érzés megélni, tanúja lenni, hogy miképp változik, formálódik városunk. A változások gyorsan követik egymást, és persze az is igaz, hogy mindig lesznek újabb és újabb megoldandó feladatok, hiszen sohasem lehet pontot tenni egy település fejlesztésére. A mindenkori városvezetés feladata, hogy ez a körforgás ne szakadjon meg. A mi feladatunk pedig nem kisebb, mint hogy olyan vezetőket, képviselőket válasszunk, akik képesek megfelelni a kihívásoknak. Ebből a szempontból is jól vizsgáztunk, hiszen nem tört meg a 2006 óta tartó folyamat, és a következő években semmi sem gátolhatja a tervek megvalósítását. Január elsejétől a nyugodt építkezés időszaka következik, legalábbis ezt remélem. Sopron – ezt tudomásul kell venni – már sohasem lesz az az álmos kisváros, ahol a korzón sétálgatva mindenki ismeri egymást, ahol évekig, évtizedekig szinte semmi sem történik. E korszak már szükségszerűen elmúlt, de fontos, hogy a lelkekben megőrizzünk valamit abból, ami évszázadok óta a soproni polgár sajátja, cselekedeteinek mozgatója, amit azonban nehéz szavakkal kifejezni. Talán Kónya Lajos versben megfogalmazott gondolatai „Magatartás ez, hit és állapot, arányérzék, bölcs önmérséklet és türelem-készség, folyton ihletés, s leginkább tán a szép imádata, a kicsiben a nagy csodálata...” tükrözik a leghitelesebben, hogy mit is értünk, érthetünk a sokszor emlegetett soproniság alatt.

A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is! Legyen nyugalom és megértés a családoknál és a város életében is! Mert az évek gyorsan szaladnak, s amit elmulasztunk, azt később megbánhatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 
A hűség erkölcsi erény

A hűség erkölcsi erény

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc

– A mai nap örökre ünnep lett a Civitas Fidelissima városában, hiszen nevünk egybeforrt a hűséggel – mondotta – a többi között – hűségnapi köszöntőjében dr. Farkas Ciprián. A polgármester és dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester a december 14-i ünnepségen adta át a város kitüntetéseit.