Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A nyár vonzásában

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„… egy-egy térség csak akkor lesz (lehet) vonzó a turisták szemében (…), ha komplex kínálatot nyújt: jól megközelíthető, színvonalas az infrastruktúrája, nemcsak „pillanatnyi élményt” ad, széles körű szolgáltatást biztosít, barátságosak a vendéglátók, és vonzó a gasztro- és borkínálat is.”

Visszavonhatatlanul itt a nyár, és megkezdődik a nagy szabadságolási időszak. Aki tehette, már lefoglalta nyaralását, de a tapasztalatok szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a döntést. Egy közelmúltban megjelent kutatás szerint a magyarok 62 százaléka tervez valamilyen utazást ebben az időszakban. Már az is megszokott, hogy a legtöbben július második és augusztus első felében kelnek útra, hogy kipihenjék a maguk mögött hagyott hónapokat és felkészüljenek az előttük álló kihívásokra. A többség hazai nyaralást tervez, de sokan választják az elérhető tengerpartokat, elsősorban a horvátországi Adriát, amely évről évre nagyobb tömegeket vonz. Itthon természetesen a Balaton a legnépszerűbb. A „mi tengerünk” szolgáltatásai, sportkínálata, gasztro- és borkülönlegességei, párosulva a nem mindennapi természeti környezettel újra kiemelt célpontja az itthoniaknak és a külföldieknek is. A Balaton mellett a Velencei-tó és a Tisza-tó is jelentős idegenforgalommal rendelkezik a nyári hónapokban, de ez teljesen természetes, hiszen a nyári hőség csak a vízpartokon elviselhető. Persze sokakat az aktív turizmus vonz, nem számít, hogy milyen az időjárás. Napjainkban már egyértelmű, és ezt a szakemberek folyamatosan hangoztatják, hogy egy-egy térség csak akkor lesz (lehet) vonzó a turisták szemében, csak akkor növekedhet a látogatók száma, csak akkor emelkedhetnek a vendég­éjszakák, ha komplex kínálatot nyújt: jól megközelíthető, színvonalas az infrastruktúrája, nemcsak „pillanatnyi élményt” ad, széles körű szolgáltatást biztosít, barátságosak a vendéglátók, és vonzó a gasztro- és borkínálat is. A Sopron–Fertő Kiemelt Turisztikai térséget ebből a szempontból vizsgálva nem alaptalan az optimizmus. Figyelembe véve a már megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket (például M85, Fertő-part, úthálózat, Modern Sopron) nem túlzás azt állítani, hogy a „kiemelt” jelző a valóságban is azt jelenti majd, hogy térségünk azért kiemelt, mert a lehetséges vendégeink gondolataiban az elsők közt szerepel, és sokan valósággá is váltják terveiket, és ellátogatnak hozzánk. Sopron és környéke jó alappal rendelkezik, amit a fejlesztések építhetnek tovább.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.