Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A műtét az egyetlen megoldás
Bálint Hajnalka, a Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályának vezető főnővére Fotó: Németh Péter

A műtét az egyetlen megoldás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami akadályozza, hogy éles képet lássunk. Gyógymódja egyedül a műtét.

A látás fokozódó romlását okozza a szürkehályog, de kezeletlenül a látás elvesztéséhez is vezethet. – Nem szó szerinti hályogról beszélünk, hanem a szemlencsének a károsodásáról – mondta Bálint Hajnalka, a Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályának vezető főnővére. – A beteg úgy érzékeli, mintha vízfátyolon keresztül látná a világot. Lehet egyoldali vagy mindkét szemet érintő. A szürkehályog jellemzően az idős kor betegsége, de egyre több fiatalt is érint.  

A Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályán évente közel 1000 szürkehályogműtétet végeznek. A technika ma már ott tart, hogy a saját szemlencse helyére korszerű lencseimplantátumot ültetnek be. A beavatkozás olyan kicsi rizikójú, hogy „egynapos sebészetben” történik, azaz a beteg már a műtét napján hazamehet. – Műtét után a beteg néhány napon belül teljesen visszanyeri az éleslátását – tette hozzá a vezető ápoló. – Szemet megnyitó műtéti eljárásról van szó, így ez esetben is be kell tartani az általános, műtét utáni kezelési elveket. Fontos a kímélő életmód. A beteg néhány hétig ne emelgessen nehéz tárgyakat, kerülje a nagy kiterjedésű fejmozgásokat, ne tornázzon, ne járjon uszodába. A felírt szemcseppeket alkalmazza az előírás szerint! Mindig kézmosás után használja a szemcseppeket! Tartsa magát távol a kisállatoktól, mert komoly fertőzéseket lehet tőlük elkapni.

Bálint Hajnalka hozzátette, a szürkehályogműtét után ritkán fordulnak elő szövődmények, az enyhe szúrásérzés, idegentestérzés természetes jelenség, ha viszont hirtelen látásromlást vagy éles fájdalmat észlel, akkor azonnal fel kell keresni a szemészetet! 

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.