Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A múlt jelen időben
A Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Storno-ház (balról jobbra) összekötésével jön létre az új múzeumnegyed – a mintegy 3,2 milliárd forintos beruházás a nemzeti kastélyprogram része Fotó: Fi

A múzeumnegyed megkoronázza a belvárosi fejlesztéseket

A múlt jelen időben

| P. Horváth László | Városi hírek

Ünnepélyes keretek között tették le az elmúlt héten a Fabricius-, a Storno- és a Tábornok-ház összekötésével létrejövő soproni múzeumnegyed alapkövét. A munkálatok már elkezdődtek, várhatóan 2022 nyarára készül el a beruházás.

Újabb fontos fejlesztés kezdődött a belvárosban: a nemzeti kastélyprogram keretében valósul meg a múzeumnegyed és a romkert turisztikai fejlesztése. Ennek egyik központi eleme, hogy összekötik a Fabricius-, a Storno- és a közelmúltig lakóházként működő Tábornok-házat. A fejlesztés magában foglalja Tábornok-ház átalakítását, felújítását, valamint az udvar üvegkupolával való befedését. Megújul továbbá a Fabricius-ház és a Storno-ház mögötti függőkert is. A múzeumnegyed kiállításai több ponton kacsolódnak majd egymáshoz, láncolatot alkotva mutatják be Sopron történetét, városunk történelmi szerepét.

A belvárosi fejlesztés alapkövét az elmúlt csütörtökön tették le.

– A Nemzeti Kastély- és Várprogramot nemcsak a kulturális örökség gondozása, az esetenként elhanyagolt műemlékek felújítása érdekében hívta életre a kormány, hanem azért is, hogy a turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése révén kézzelfogható gazdasági előnyt is teremtsen az adott településnek, így Sopronnak is – fogalmazott köszöntőjében dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos kiemelte: a soproni fejlesztés különleges helyszíne a programnak. – Az épületeknek, azon belül a szobáknak is érdekes történetük van. A magyar királyok számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal, ennek állít emléket a „Sopron és a korona” című új kiállítás. Helyet kap egy újkori kőtár is, amely a város művészetének és történetének kőbe faragott lenyomata. A Fabricius-házban a mostani (a 17–18. századi tehetős polgárság lakáskultúráját bemutató tárlat) megújul, a Tábornok-házban pedig egy 19. századi egységgel bővül. A Storno-műemlékkönyvtárban pedagógiai foglalkozásokat is lehet majd tartani.

– A múzeumnegyedben a munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint 2022 nyarán már a nagyközönség is megtekintheti az új létesítményt – közölte Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója. Tőle megtudtuk azt is, hogy a beruházásra a magyar kormány 3,26 milliárd forintot biztosít.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője beszédében aláhúzta: a múzeumnegyed megkoronázza a belváros turisztikai fejlesztéseit. – Sopronnak és vonzáskörzetének fő hívószava a kulturális érték. Most egy olyan épületegyüttessel gyarapodik városunk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

– A Magyar Városok Program keretében nemrégiben megújult Lenck-villa mellett az új múzeumnegyed Sopron egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává válik – emelte ki dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

Az alapkőletétel résztvevői: Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt dr. Simon István, Csiszár Szabolcs alpolgármester, Széles Sándor megyei kormánymegbízott, valamint a kivitelező cégek vezetői is.

Új fogadótér: A múzeumnegyed kiinduló pontja a Tábornok-ház fogadótere lesz. Itt kap helyet a jegypénztár, az akadálymentes mosdó, a babaszoba, a ruhatár, az ajándékbolt és a kávézó. A múzeumi terekben infokummunikációs eszközökkel lehet egyénileg végigkövetni a kiállításokat. A függőkert pedig elvezet majd a Tűztoronyhoz is. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek