Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A mártírokra emlékeztek
A rabtemetőben tartott megemlékezésen a város és az intézmények vezetői mellett több egykori forradalmár családtagja is részt vett Fotó: Pluzsik Tamás

A mártírokra emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően idén is főhajtással, koszorúzással, mécsesgyújtással tisztelegtek az 1956-ban Jánostelepen eltemetett, mártírhalált halt kilenc forradalmár emléke előtt.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november negyedikét, amely nap az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója.  

Sopron városa a sopronkőhidai rabtemető 301-es parcellájában található emlékhelyén adózott főhajtással, virágokkal és mécsesek gyújtásával az 1956-ban mártírhalált halt forradalmárok emléke előtt. Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Török István, Weintrager László, Zsigmond Imre és Szigethy Attila emlékét a tiszteletükre emelt kőhalom mellett álló kopjafák is őrzik. Az eseményen dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, dr. Simon István alpolgármester, a képviselő-testület több tagja, illetve a rendvédelmi szervek parancsnokai, intézményvezetők mellett két vértanú, Tihanyi Árpád fia, valamint Zsigmond Imre gyermekei is részt vettek.

Kapcsolódó cikkek

Könyvbemutató

2018. 11. 13. | Munkatársunktól

Az „Értékmentő életpályák 9.” című kötetet mutatják be a Berzsenyi-líceumban november 16-án, pénteken 16 órakor. A vetített képes előadáson a líceumhoz kötődő jeles pedagógusokról emlékeznek meg, köszöntöt ­Tölli ­Balázs igazgató mond.