Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A mártírokra emlékeztek
A rabtemetőben tartott megemlékezésen a város és az intézmények vezetői mellett több egykori forradalmár családtagja is részt vett Fotó: Pluzsik Tamás

A mártírokra emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően idén is főhajtással, koszorúzással, mécsesgyújtással tisztelegtek az 1956-ban Jánostelepen eltemetett, mártírhalált halt kilenc forradalmár emléke előtt.

Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november negyedikét, amely nap az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója.  

Sopron városa a sopronkőhidai rabtemető 301-es parcellájában található emlékhelyén adózott főhajtással, virágokkal és mécsesek gyújtásával az 1956-ban mártírhalált halt forradalmárok emléke előtt. Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Török István, Weintrager László, Zsigmond Imre és Szigethy Attila emlékét a tiszteletükre emelt kőhalom mellett álló kopjafák is őrzik. Az eseményen dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, dr. Simon István alpolgármester, a képviselő-testület több tagja, illetve a rendvédelmi szervek parancsnokai, intézményvezetők mellett két vértanú, Tihanyi Árpád fia, valamint Zsigmond Imre gyermekei is részt vettek.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.