Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A magyar kultúra  soproni ünnepe
A magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepség után a soproni iskolák diákjai is virágokkal emlékeztek Fotó: Pluzsik Tamás

A magyar kultúra soproni ünnepe

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

– A kultúra mindaz, ami emberi életünket minőségivé teheti – hangsúlyozta az idei magyar kultúra napi beszédében Kovács György. A hagyományoknak megfelelően most is a Kölcsey-szobornál tartották a soproni városi ünnepséget.

Harmincéves hagyomány, hogy január 22-én, a Himnusz születésnapján ünnepeljük a magyar kultúra napját, Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be a vers kéziratát. Az is hagyomány, hogy Sopronban a Deák téri Kölcsey-szobornál rendezi meg az önkormányzat a városi ünnepséget, melyen az ünnepi beszédet a Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetettől hallhatjuk.  

– Gondolkodjunk el egy kicsit azon, hogy mi is az a kultúra! – vetette fel Kovács György szobrászművész–restaurátor. – Szerintem a kultúra nemcsak fennkölt eszmék gyűjteménye némi történelemmel fűszerezve, hanem mindaz, ami emberi életünket minőségivé teheti, és amibe beletartozik a gasztronómiától kezdve mérnökeink, művészeink teljesítménye egyaránt. Hogy mitől magyar ez a kultúra? Az mind benne van az immáron közel két évszázaddal ezelőtt született szent imánkban, a Himnuszban, melyet Kölcsey Ferenc hagyott ránk – hangsúlyozta a Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett szónok.

Az ünnepi alkalomra a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium tanulói Juhász Gyula, Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor és Veres Péter műveiből állítottak össze (és adtak elő) színvonalas irodalmi műsort.

Az ünnepséget az R. Törley Mária által készített Kölcsey-szobor koszorúzása zárta. A város részéről dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Farkas Ciprián tanácsnok helyezett el koszorúját, valamint a soproni kulturális intézmények, szervezetek képviselői, az iskolák diákjai is virágokkal emlékeztek. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek