Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A lelki egészség világnapja

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az október 10-i világnap célja a figyelemfelkeltés, a lelki egészség középpontba állítása.

Az egészség a lélek és a test egyensúlya. Bármelyik kibillen, betegnek érezhetjük magunkat. Az emberek életében a stressz jelentős szerepet játszik, az állandó kihívások, terhelések megbillentik egyensúlyunkat, romlik az alvás, a teljesítmény, ingerültség, feszültség jelentkezik. 

– Ötven évvel ezelőtt a családokban rendszeresek voltak a beszélgetések, napi gondjaikat megosztották az emberek, figyeltek egymásra, és persze a gyerekek ezeket hallva tanulták meg a „kommunikáció” alapjait. Ma keveset beszélünk egymással, nem osztjuk meg nehézségeinket, problémáinkat, csak rágódunk rajtuk – mondta a Soproni Témának a világnap kapcsán dr. Payer Erzsébet főorvos, a Soproni Gyógyközpont Pszichiátriai Osztályának vezetője. – Kisgyermekkorban még rendelkezünk a közlésekre való késztetéssel, de a növekvő gyermek figyelmét egyre inkább a tv, az okostelefon, a videojátékok kötik le, nem marad idő igazi beszélgetésekre.

A megoldatlan problémák, a stressz halmozódik, lelki egyensúlyvesztéshez vezet. Alvászavar alakul ki, a koncentráció, a figyelem lanyhul, folyamatos fáradtságérzés jelentkezik.

A szakemberek szerint van megoldás, kérni kell a segítséget! Napjainkban még mindig sokszor meg-, illetve elítélik a pszichiátriai problémával küzdőket. A lelki egyensúly megtartásához vagy visszaszerzéséhez sokszor rövid tanács, stresszoldó tréningek, a mindennapi túlterhelésből való kikapcsolódás is elégséges. A sport nemcsak a testnek, de a léleknek is fontos regeneráló eszköze.

A pszichiátriai osztály dolgozói rendelkezésre állnak a beutaló nélkül igénybe vehető szakrendeléseken, egyéni és csoportos terápiákon. Például most indítanak Bálint-csoportot az egészségügyben dolgozók lelki egyensúlyának megőrzését segítendő.

A mentális egészség megtartása alapvető fontossággal bír a cukorbetegség, a magas vérnyomás beállításában, a szívinfarktus megelőzésében, de az immunrendszer stabilizálásában is, mely fontos eszköz a daganatos betegségek prevenciójában.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.