Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A látás hónapja
Seifert Brigitta optometrista szerint mindenkinek érdemes legalább kétévente ellenőriztetnie a látását. Fotó: Németh Péter

A látás hónapja

| Madarász Réka | Városi hírek

Az éles látás mindenkié – ez a szlogenje az idei látás hónapjának. Októberben mindenképp érdemes felkeresni az optikákat, most a látásellenőrzés díjtalan.

A nem megfelelő látásélesség nemcsak balesetveszélyes, hanem fárasztó is: szempirosságot, -szárazságot és fejfájást is okozhat.

– Gyakori, hogy akik látásromlásra panaszkodnak, már jó ideje küzdenek a problémával – kezdte Seifert Brigitta optometrista. – Ha valakinek nincs panasza, akkor is érdemes évente–kétévente ellenőriztetnie a látását, ugyanis sokszor a romlás fokozatos. Az emberek gyorsabban észreveszik, ha közelre nem látnak jól, pedig előfordulhat, ezt a távolra látás romlása okozza.

Szerencsére egyre kevesebben ódzkodnak a szemüveg viselésétől, hiszen divatos kiegészítő is lehet.

– Vannak, akiket zavar a szemüveg és a párásodása. Nekik ajánlott a kontaktlencse, az viszont ugyancsak a vizsgálat során derül ki, hogy illeszthető-e lencse az adott szemre – folytatta Brigi. – A korszerű lencsék már multifokális kivitelben is hozzáférhetőek.

Általánosan elterjedt az a tévhit, hogy kis dioptriaszámmal felesleges elkezdeni a szemüveg viselését.

– A szemüveg korrigálja a látást. Elképzelhető, hogy egy fél dioptria valakinek 10 százalékot, másnak negyvenet javít a látásán, vagyis nem a dioptriaszám számít – zárta szakember.

A legtöbb optikában már online is lehet időpontot foglalni látásellenőrzésre. 

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.