Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A korai felismerés életmentő!
Dr. Hoffer Krisztina Fotó: Németh Péter

A korai felismerés életmentő!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

2001 óta az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program keretében kétévente mammográfiára hívják be a 45–65 év közötti nőket. A részvételi arány alacsony, pedig az idejében felismert tumor jó eséllyel gyógyítható.

Magyarországon a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése a mellrák, ami a halálozást tekintve a tüdő- és vastagbélrák után a harmadik helyen áll. – Évente 5000 új mellrákos esetet regisztrálnak Magyarországon, és körülbelül 2100-an vesztik életüket a betegség miatt – mondta el a Soproni Témának dr. Hoffer Krisztina főorvos, a Soproni Gyógyközpont röntgen- és izotópdiagnosztikai osztályának vezetője. – Fontos tudni, hogy a korai stádiumban felismert mellrákos esetek jó eséllyel gyógyíthatók. A mammográfiás szűrés célja, hogy még tünet- és panaszmentes állapotban kimutassuk a daganatmegelőző állapotokat vagy a korai daganatot. Ha korán felfedezzük a tumort, akkor kisebb radikalitással kezelhető, sőt a teljes gyógyulás is elérhető. 

– A mammográfiás szűrővizsgálaton a megjelenési arány 2018-ban mindössze 27 százalék volt, ez sajnos nagyon alacsony – tette hozzá a főorvos. – A szűrés akkor lenne hatékony, ha a behívottak legalább 70 százaléka megjelenne, akkor ugyanis 10 éves távlatban 30 százalékkal csökkenhetne a halálozás.

A szűrést erre a szakterületre kiképzett asszisztensnők végzik. Először kikérdezik a betegeket az esetleges panaszaikról és arról, hogy a hozzátartozóik között előfordult-e betegség. A tapintásos vizsgálat után mindkét emlőről kétirányú felvétel készül. Ez az emlő összenyomásával jár, ami esetenként kellemetlen lehet, de szükséges ahhoz, hogy jó minőségű felvételek készüljenek minél kisebb sugárterhelés mellett. A képeket két mammográfiában jártas szakorvos egymástól függetlenül értékeli két héten belül. Kóros elváltozás esetén visszarendelik a beteget kiegészítő képalkotó vizsgálatokra, szükség esetén szövettani mintavételre. – Fontos az önvizsgálat, amivel a nők maguk is tehetnek az egészségükért. Érdemes már 20 éves kortól havonta, menstruáció után tapintással ellenőrizni, nincs-e csomó az emlőkben – zárta dr. Hoffer Krisztina. – Ezen kívül meg kell figyelni, hogy a mellek szimmetriájában történt-e változás, nincs-e bőrmegvastagodás, de az emlőbimbó behúzódása, váladékozása is figyelmeztető tünet lehet. Ha valaki csomót vagy véres váladékozást észlel, azonnal orvoshoz kell fordulni. 65 éves kor felett behívás már nincs, de az emlők vizsgálatát akkor sem szabad elhanyagolni. Vannak gyorsan fejlődő daganatok, ezért panasz esetén két szűrés között is jönni kell!

Kapcsolódó cikkek